Pradėjus mesti svorį visuomet džiugina pradžia, kai jis krenta sparčiai. Tačiau praėjus kelioms savaitėms ar mėnesiui jo kritimas sulėtėja, o kartais sustoja ir nejuda iš vietos. Ar teko su tuo susidurti, o gal kaip tik šiuo metu „kovoji“ su antsvoriu? Tuomet kviečiu paskaityti ir kartu išsiaiškinti, kodėl kartais svoris tiesiog nekrenta.

Kodėl svoris krenta labai lėtai, nors pradžioje krito greitai?

Labai dažnas klausimas - kodėl svoris nebekrenta taip greitai. Ir iš tiesų, ar pastebėjai, kai tik pradedi laikytis kokio nors mitybos plano, tampi aktyvesnis, pirmas savaites svoris krenta itin sparčiai. O po to jis tarsi sustoja ir krenta labai lėtai. Išsigąsti ir pergyventi dėl to nereikėtų. Kadangi pirmomis dienomis, pirmosiomis savaitėmis iš organizmo pasišalina pertekliniai skysčiai, organizmas valosi, todėl atrodo, kad nukrenta daug svorio. Tačiau tuo riebaliukų „nutirpsta“ dar nedaug. O štai, kai organizmas apsivalo, prasideda tikrasis darbas ir iššūkis sau. Kadangi lėčiau krentant svoriui sumažėja ir motyvacija. Sveikiausia, jei per savaitę numesi ne daugiau nei 1 kilogramą. Žinoma, esant labai dideliam antsvoriui skaičiai gali būti didesni. Nors vėliau svorio kritimas taip pat sulėtės.


Pagrindinės priežastys, kodėl svoris nekrenta

Na, o kartais nutinka taip, kad svorio kritimas ne tik sulėtėjo, bet ir visiškai sustojo. O tam įtakos gali turėti ne viena priežastis. Tad apžvelkime plačiau.

Mityba ir kalorijos - kur darai klaidas?

Metant svorį vienas svarbiausių dalykų - mityba. Jei nusprendei mesti svorį, privalai keisti ir savo mitybos įpročius. Tarkime, jei tik sportuosi, bet valgysi bet ką ir bet kokiu laiku, gali nepasiekti jokių rezultatų. Taip, kūnas kažkiek sutvirtės, gal būt numesi 1 ar 2 kilogramus, tačiau to, ko tikiesi nebus.

Sveika, subalansuota mityba ir tinkamas kiekis kalorijų yra vienas svarbiausių dalykų. Metant svorį svarbu sumažinti ir suvartojamų kalorijų kiekį. Kalorijoms skaičiuoti puikiai tinka įvairios programėlės. Taip pat pravartų vesti maisto dienoraštį, kad matytum kiek ir ko suvalgai. Kartais ten atrandi atsakymus, kodėl sustojo kritęs svoris. Gal būt tai buvo suvalgyta papildoma bandelė ar šokoladukas.

Nors tai atrodo ir menkniekis, bet siekiant rezultato tokios papildomos kalorijos nepadeda. Žinoma, jei skaičiuoji kalorijas, gali pvz. rytinį užkandį pakeisti pyragėliu ar kitu norimu maistu. Tačiau svarbu įtraukti jį į bendrą kalorijų skaičių. Taip pat lepinkis taip ne kasdien. O iki 2 kartų per savaitę.
Kalbant apie kalorijas svarbu jų ir per daug nesumažinti. Kadangi tokiu atveju organizmas jaus badą ir ims kaupti „atsargas“. O to metant svorį tikrai nesinori.

Valgai per mažai ar per retai

Dar viena priežastis, kodėl nekrenta svoris, susijusi su mityba, tai valgymo reguliarumas. Yra žmonių, kurie valgo vos vieną ar du kartus ir nesupranta, kodėl nekrenta svoris. Tačiau dažniausiai tokiu atveju organizmas taip pat įjungia bado rėžimą, ima kaupti atsargas, lėtėja medžiagų apykaita. Ypač jei valgote dar ir nereguliariai, persivalgote arba valgote labai mažai. Visais atvejais tokia mityba netinkama.

Metant svorį rekomenduojama valgyti bent 3 kartus per dieną. Idealu dar ir įterpiami du užkandžiai. Jei paklaustumėt tų, kas meta svorį su mitybos planais, tikrai pasakys, kad valgo net daugiau nei valgydavo iki tol, bet svoris krenta puikiai. Taip yra todėl, kad parenkamas teisingas maistas, valgoma reguliariai, mažesnėmis porcijomis, bet dažniau. Tuomet ima greitėti medžiagų apykaita, greičiau tirpsta riebaliukai ir krenta nereikalingi kilogramai.

Valgai per mažai baltymų

Žmonės dažnai imasi laikytis įvairių dietų, kurių pagrindas tikrai ne subalansuota mityba. Pvz. kopūstų dieta, sriubos dieta ar panašiai. Ar valgo vien salotas, labai save apriboja. Taip, svoris jau po poros dienų pradės kristi, tačiau kiek taip valgoma? Kelias dienas, savaitę, o po to pasireiškia jo-jo efektas. Imate maitintis įprastai ir svoris grįžta su kaupu.

Kad taip nenutiktų labai svarbu subalansuota mityba ir ypatingai baltymų vartojimas. Tai pagrindinė organizmo statybinė medžiaga. Baltymai padeda sumažinti norą užkandžiauti, greitina medžiagų apykaitą, yra svarbi statybinė raumenų medžiaga. Žinoma, nors jų vartoti būtina, tačiau ir baltymų turi būti su saiku. Idealu, jei baltymai sudaro 25% suvalgomo maisto kiekio.

Išgeriamos kalorijos

Metant svorį ne visuomet atkreipiamas dėmesys, kad kalorijos gaunamos ne tik su maistu, bet ir su gėrimais. Jei vis dar mėgaujiesi latė kava, sultimis, alkoholiniais gėrimais ar saldintais gazuotais gėrimais, atmink, kad juose slypi gausybė cukraus. Metant svorį geriausia visai atsisakyti alkoholinių gėrimų, saldintų gazuotų gėrimų, pirktinių sulčių. Sultis gerti sveika ir gerai, tačiau tai daryk pirmoje dienos pusėje, jos turi būti šviežiai spaustos. Na, o kalbant apie kavą, gerki ją be cukraus, gardinti gali augaliniu pienu ar nedideliu kiekiu įprasto pieno.

Mažas fizinis aktyvumas

Dar viena priežastis, kodėl gali nekristi svoris - mažas fizinis aktyvumas. Jei ir pagerinsi savo mitybos įpročius, svoris gali lėčiau kristi jei nejudėsi. Ypatingai jei dirbi sėdimą darbą ir mažai judi. Tokiu atveju būtų puiki prijungti, kad ir nesudėtingą mankštą, daugiau vaikščioti, važinėtis dviračiu. Žinoma, labai puiku jėgos treniruotės, kurios itin efektyvios metant svorį.

Per mažai vandens

Jau turbūt daug kartų girdėta - sveika gerti daug vandens. Ir taip, kai kurie žmonės tiesiog sunkiai prisiverčia gerti vandenį. Nors jo mums gerti būtina nemažai, o ypatingai norint numesti svorio. Vanduo svarbus mūsų gyvybiniams organams, padeda apvalyti organizmą. Jei sportuoji, jo reikėtų išgerti dar daugiau. Sunku ir neskanu gerti vandenį? Pagardinki vaisių riekelėmis, mėtos lapeliais, citrina. Vanduo įgaus papildomo gaivaus skonio.

Mažai poilsio, stresas

Nors viską darai teisingai – svoris nekrenta? Tuomet pagalvok apie savo dienotvarkę - kiek valandų per parą miegi, ar laiku eini miegoti? Poilsio ir miego trūkumas daro labai didelę įtaką tiek mūsų savijautai, tiek svorio kritimui.
Patiriamas stresas taip pat gali būti priežastimi, kodėl svoris nekrenta ar net auga. Todėl svarbu mokėti atsipalaiduoti – pasilepink masažu, karšta vonia, skanios arbatos puodeliu ir laiku eiki miegoti. Stenkis miegoti nueiti iki 22 val. Tuomet organizmas geriausiai pailsi. Ir miegoti per parą būtų idealu bent 7 val.

 
Kodėl nekrenta svoris priežasčių gali būti ir dar daugiau. Bet išvardinau pačias dažniausias. Tikiu, kad galbūt atrasi atsakymų ar sužinojai kažką naujo. Beje, metant svorį labai svarbu vartoti ir pakankamai skaidulinio maisto, todėl rekomenduoju vartoti skaidulas. Jos suteiks ilgesniam laikui sotumo jausmą ir pradės „prašluoti“ organizmą.

Na, o taip pat noriu pasidalinti su tavimi organizmą detoksikuojančio gėrimo receptu – jis padės apvalyti organizmą nuo šlakų, toksinų, išvarys skysčius.

Gira žarnyno valymui

Reikės: 3 burokėlių, saujelės razinų, šiek tiek bemielės juodos duonos plutelių, virinto vandens.

Gaminimas. Nulupkite burokėlius ir juos supjaustykite nedideliais kubeliais, suberkite į stiklainį ir užpilkite iki viršaus vėsiu virintu vandeniu. Įdėkite saujelę razinų ir kelias bemielės juodos duonos pluteles. Uždenkite stiklainį. Laikykite šiltoje vietoje. Po savaitės nukoškite ir gėrimą laikykite šaldytuve. Gerkite rytais 30 min. prieš valgį.

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui. Sukūrėme ir naują produktą žmonėms, siekiantiems dar geresnių rezultatų - proteino ir konjako šaknies mišinys DEIVĖ.

Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, formuoti naujus įpročius ir atsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga!