Detoksikacija arba detoksas šiuo metu yra labai populiarus žodis. Jį galite pamatyti ant įvairių maisto produktų – arbatos, žolelių ar skaidulų mišinių. Detoksikacija reiškia tam tikrą dietą arba specialių produktų naudojimą, ko tikslas yra padėti kūnui atsikratyti toksinų, pagerinti sveikatą bei paskatinti svorio metimą (daugiau apie detoksikaciją gali paskaityti čia).

Žmogaus kūnas natūraliai geba pašalinti toksinus, tačiau tu gali paskatinti šiuos natūralius kūno detoksikacijos procesus. Šiame straipsnyje:

  • Paaiškinsiu, kas yra detoksikacija;

  • Papasakosiu apie būdus, kaip paskatinti organizmą valytis.

 

Kaip veikia detoksikacija?

Toksinai yra sveikatai kenksmingos medžiagos, žmogaus organizme susidarančios dėl skirtingų priežasčių: dėl medžiagų apykaitos sutrikimų, ligos, patenka į organizmą su maistu, vandeniu, oru.

Tam tikrais kiekiais toksinai žmogaus organizme susidaro kasdien. Ir jei žmogus yra sveikas, organizmas palaipsniui juos pašalins. Tavo kūnas turi pažangią sistemą, kad juos pašalinti: per kepenis, inkstus, virškinimo sistemą, odą ir plaučius. Vis dėlto tik tada, kai šie organai yra sveiki, jie gali efektyviai pašalinti nepageidaujamas medžiagas.

Taigi, nors detoksikuojančios dietos padeda organizmui paskatinti valymosi procesus, tačiau net ir imantis naudoti detoksikacijai skirtus papildus ar laikytis organizmą valančios dietos, būtina viską daryti kompleksiškai. Toliau papasakosiu, ką būtina žinoti, jei nori pradėti valyti organizmą.

 

Būdai, skatinantys organizmą valytis

1. Ribok alkoholį

Mokslininkai teigia, kad kepenyse metabolizuojama daugiau kaip 90% alkoholio. Kepenų fermentai metabolizuoja alkoholį į acetaldehidą, žinomą vėžį sukeliančią cheminę medžiagą. Pripažindamos acetaldehidą kaip toksiną, tavo kepenys paverčia jį nekenksminga medžiaga, vadinama acetatu, kuri vėliau pašalinama iš kūno. Nors moksliniai tyrimai parodė, kad alkoholis itin mažais kiekiais naudingas širdies sveikatai, tačiau dažnas alkoholio vartojimas gali sukelti daugybę sveikatos problemų.

Per didelis alkoholio vartojimas gali smarkiai pakenkti kepenų funkcijai, nes gali pradėti kauptis vidiniai riebalai, atsirasti uždegimas ir randai. Kai tai atsitiks, tavo kepenys negalės tinkamai funkcionuoti ir atlikti reikiamų užduočių - įskaitant filtruoti atliekas ir kitus toksinus iš kūno.

Apskritai, alkoholio ribojimas arba susilaikymas nuo jo yra vienas iš geriausių būdų, kaip išlaikyti stiprią kūno detoksikacijos sistemą.

Kepenims itin naudingi kartumynai, jie padeda valyti kepenis bei stimuliuoja jų veiklą. Kartumynų šaltiniai yra šios vaistažolės: kiaulpienė, skėtinė širdažolė, takažolė, gyvatžolė, kartusis rūgtis, dėmėtoji rūgtis, kartusis kietis (ar pelynas), balinis ajeras, vaistinė šventagaršvė, paprastoji kraujažolė, trilapis pupalaiškis ir kt. Pagrindinis PONAS BAUBAS ingredientas – taipogi yra kartusis pelynas, derinyje su kitomis žolelėmis ir prieskoniais jis dar galingesnis.

 

 

2. Skirk dėmesį miegui

Kad būtų palaikoma kūno sveikata ir natūrali detoksikacijos sistema, būtina užtikrinti pakankamą ir kokybišką miegą. Miegas leidžia smegenims pailsėti ir pasikrauti, o taip pat pašalinti toksines medžiagas, susikaupusias per dieną. Vienas iš tų toksinių atliekų yra baltymas, vadinamas beta-amiloidu, turintis įtakos Alzheimerio ligos vystymuisi (mokslinis straipsnis apie tai yra čia).

Dėl miego trūkumo tavo kūnas neturi laiko atlikti šių valymosi funkcijų ir toksinai gali pradėti kauptis ir paveikti sveikatą.

Prastas miegas susijęs su trumpalaikėmis ir ilgalaikėmis pasekmėmis sveikatai, tokiomis kaip stresas, nerimas, padidėjęs kraujospūdis, širdies ligos, antro tipo diabetas ir nutukimas. Kad būtum sveikas, turėtum reguliariai miegoti nuo septynių iki devynių valandų per naktį.

Jei sunku užmigti, vertėtų imtis gyvenimo būdo pokyčių, pavyzdžiui, laikytis miego grafiko, riboti mobiliųjų prietaisų ir kompiuterių naudojimą, išbandyti atsipalaidavimo pratimus.

 

3. Gerk daugiau vandens

Vanduo daro daug daugiau nei tik malšina troškulį. Jis reguliuoja kūno temperatūrą, sutepa sąnarius, padeda virškinimui ir maistinių medžiagų pasisavinimui bei detoksikuoja jūsų organizmą pašalindamas atliekas.

Tavo kūno ląstelės turi būti nuolat atstatomos, kad jos optimaliai veiktų ir skaidytų maistines medžiagas, kurias kūnas galėtų naudoti kaip energiją. Tačiau šie procesai išskiria toksines atliekas - karbamido ir anglies dioksido pavidalu - kurios, kaupiasi kraujyje ir daro žalą (mokslinį straipsnį apie šių toksinių medžiagų žalą galima rasti čia).

Vanduo transportuoja šias atliekas, efektyviai jas pašalindamas šlapinantis, kvėpuojant ar prakaituojant. Tinkama paros vandens norma yra 3,7 litro vyrams ir 2,7 litro moterims. Tau vandens gali prireikti daugiau ar mažiau, priklausomai nuo mitybos, gyvenamosios vietos ir fizinio aktyvumo lygio.

 

4. Sumažink cukraus ir perdirbtų maisto produktų suvartojimą

Manoma, kad cukrus ir perdirbtas maistas yra šių dienų visuomenės sveikatos problemų pagrindinė priežastis.

Gausus saldžių ir perdirbtų maisto produktų vartojimas yra susijęs su nutukimu ir kitomis lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip širdies ligos, vėžys ir diabetas.

Šios ligos trukdo jūsų organizmui natūraliai apsivalyti, nes kenkia svarbiems organams, pavyzdžiui, kepenims ir inkstams.

Valgant mažiau greito, pridėtinio cukraus gausaus maisto, gali išlaikyti savo kūno detoksikacijos sistemą sveiką. Greito maisto pakeitimas sveikesniais pasirinkimais, pavyzdžiui, vaisiais ir daržovėmis, yra puikus būdas sumažinti jo vartojimą.

Kaip sumažinti cukraus vartojimą, gali rasti šiame straipsnyje, o apie subalansuotą mitybą daugiau rasi čia.

 

5. Valgyk maistą, kuriame gausu antioksidantų

Antioksidantai apsaugo ląsteles nuo žalos, kurią sukelia molekulės, vadinamos laisvaisiais radikalais. Oksidacinis stresas yra būklė, kurią sukelia per didelis laisvųjų radikalų gaminimas.

Tavo kūnas natūraliai gamina šias molekules ląsteliniams procesams, pavyzdžiui, virškinimui. Tačiau alkoholis, tabako dūmai, netinkama dieta ir teršalų poveikis gali sukelti laisvųjų radikalų perteklių. Šie radikalai darydami žalą kūno ląstelėms, sukelia daugybę ligų: demenciją, širdies, kepenų ligas, astmą ir tam tikros rūšies onkologinius susirgimus (mokslinį straipsnį apie laisvųjų radikalų žalą organizmui, rasi čia).

Valgant maistą, kuriame gausu antioksidantų, gali padėti organizmui kovoti su oksidaciniu stresu, kurį sukelia laisvųjų radikalų perteklius ir kiti toksinai.

Antioksidantai yra vitaminas A, vitaminas C, vitaminas E, selenas, likopenas, liuteinas ir zeaksantinas. Daugiausiai antioksidantų yra uogose, vaisiuose, riešutuose, kakavoje, daržovėse, prieskoniuose ir tokiuose gėrimuose kaip kava ir žalioji arbata. Įtrauk šių produktų į savo mitybą ir tavo kūnas padėkos. Jei pritrūkai idėjų, ką gaminti, „Žalioji dėžutė“ Facebook puslapyje rasi daug augalinės kilmės, sveikų receptų, kad paįvairinti savo mitybą ir valgyti sveikiau.

 

6. Valgyk maistą, kuriame gausu skaidulų

Kad jūsų detoksikacijos sistema veiktų tinkamai, svarbu palaikyti tinkamą žarnyno darbą. Tavo žarnyno ląstelės turi detoksikacijos ir ekskrecijos sistemą, apsaugančią žarnas ir kūną nuo kenksmingų toksinų.

Gera žarnyno sveikata prasideda nuo prebiotikų - ląstelienos rūšies, kuri maitina gerąsias bakterijas žarnyne. Jei šios gerosios bakterijos nebus maitinamos tinkamai, tai gali susilpninti imuninę ir detoksikacijos sistemas bei padidinti ligų ir uždegimų riziką.

Valgant maistą, kuriame gausu skaidulų, gali palaikyti sveiką imuninę ir detoksikacijos sistemą. Gausu skaidulų yra artišokuose, šparaguose, avižose, kriaušėse.

Siekiant papildyti savo mitybą skaidulomis, rekomenduoju išbandyti skaidulų mišinį DRAKONAS, kuris yra skirtas lieknėjimui ir gerai žarnyno veiklai. Kartu su juo gausi ir Mitybos planą, kuris padės subalansuoti mitybą.

 

 

 

7. Sumažink druskos suvartojimą

Kai kuriems žmonėms detoksikacija yra būdas pašalinti vandens perteklių. Vartojant per daug druskos, kūnas gali sulaikyti skysčių perteklių, ypač jei sergama inkstų ar kepenų ligomis, arba jei geriama nepakankamai vandens.

Šis perteklinis skysčių kaupimasis gali sukelti pilvo pūtimą. Taip yra todėl, kad kai suvartojama per daug druskos ir nepakankamai vandens, kūnas išskiria antidiurezinį hormoną, kuris neleidžia šlapintis, todėl negali pasišalinti toksinai. Padidinus vandens suvartojimą, kūnas sumažina antidiuretinio hormono sekreciją ir padidina šlapinimąsi, pašalindamas daugiau vandens ir toksinų.

 

8. Aktyviai leisk laiką

Reguliari mankšta, nepriklausomai nuo kūno svorio, sumažina daugelio ligų, įskaitant 2 tipo diabetą, širdies ligas, padidėjusį kraujospūdį ir vėžį, riziką (pagrįsta moksline medžiaga).

Mankšta gali padėti kūnui detoksikuoti organizmą, apsisaugoti nuo ligų ir gerai jaustis. Rekomenduoju bent 2,5 – 5 valandas per savaitę skirti vidutinio intensyvumo pratimams, tokiems kaip greitas vaikščiojimas, arba 1 –2,5 valandas per savaitę imtis intensyvios fizinės veiklos, pavyzdžiui, bėgiojimo.

 

9. Kiti naudingi organizmo valymo patarimai

Bent šiek tiek pakeitus gyvenimo būdą, galima sumažinti toksinų kiekį organizme bei palaikyti kūno detoksikacijos sistemą. Štai keletas papildomų patarimų:

  • Valgyk sieros turinčius maisto produktus. Sieros gausu svogūnuose, brokoliuose ir česnakuose, jie padidina sunkiųjų metalų, tokių kaip kadmis, išsiskyrimą;

  • Išbandyk chlorellą. Remiantis tyrimų su gyvūnais duomenimis, chlorella yra itin aukštos maistinės vertės dumblių rūšis, kuri gali padėti pašalinti tokius toksinus kaip sunkieji metalai (mokslinio tyrimo su chlorella rezultatus galima rasti čia);

  • Skanink patiekalus kalendra. Kalendra padidina tam tikrų toksinų, sunkiųjų metalų, tokių kaip švinas, ir cheminių medžiagų, įskaitant ftalatus ir insekticidus, išsiskyrimą;

  • Naudok natūralias namų valymo priemones Natūralios valymo priemonės, tokios kaip actas ir soda, gali sumažinti toksiškų cheminių medžiagų poveikį;

  • Naudok natūralius kūno priežiūros produktus. Natūralių dezodorantų, makiažo, drėkinamųjų priemonių, šampūnų ir kitų asmens priežiūros priemonių naudojimas taip pat gali sumažinti cheminių medžiagų poveikį;

  • Įtrauk į savo mitybą vaistažolių, kurios padeda organizmui apsivalyti natūraliai. Natūralios žolelės padeda ne tik sergant, bet ir norint išvengti įvairių ligų. Todėl rinkitės natūralias arbatas, vartokite prieskonines žoleles ruošdami maistą. Taip pat rekomenduojame išbandyti rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS. Tai inovatyvūs rutuliukai gerai savijautai, kuriuose gausu vaistinių augalų bei vitamino A.

Taigi, tinkama mityba, aktyvus gyvenimo būdas, geras miegas ir tam tikras gyvenimo būdo pakoregavimas gali padėti natūraliai kovoti su organizmo užsiteršimu.

 

 

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui. Sukūrėme ir naują produktą žmonėms, siekiantiems dar geresnių rezultatų - proteino ir konjako šaknies mišinys DEIVĖ.


Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, formuoti naujus įpročius ir atsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga!