Ar kada nors patyrėte nemalonumus sukeliantį ir deginantį rėmens skausmą dėl persivalgymo? O gal su tuo susiduriate gana dažnai? Šie simptomai kelia susirūpinimą - kodėl virškinimo traktas patiria sunkumus. Nuolatinis rėmens skausmas gali byloti apie galimą gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) išsivystymą – lėtinę ligą, kai pažeidžiama stemplės gleivinė, o skrandžio turinys dažnai patenka į stemplę ir didėja jo tūris. Skrandžio veiklą reguliuoja daugybė skirtingų veiksnių ir hormonų, o skrandžio sutrikimas ar pH pokyčiai taip pat gali sukelti virškinimo sutrikimus.

Renkant duomenis apie žmonių sveikatą ir analizuojant nacionalinį Gallup tyrimą, galima pastebėti, jog 44 % žmonių rėmens skausmus jaučia bent kartą per mėnesį. Mokslininko M. Voutilaineno ir jo kolegų teigimu, 307 iš 100 000 žmonių kasmet suserga gastroezofaginio refliukso liga, o vienas pagrindinių šios ligos simptomų yra rėmens skausmas. TNS Gallup tyrimo duomenimis, maždaug 25 procentai žmonių jaučia rėmens ir padidėjusio rūgštingumo simptomus. Atrodo, kad padažnėjusiam sergamumui įtakos turi mitybos pokyčiai, gyvenimo trukmė ir padidėjęs nutukimas.

Refliukso ligos išsivystymo priežastys:

Sergamumas refliukso liga kiekvienais metais didėja visame pasaulyje, ypač išsivysčiusiose šalyse, tokiose kaip: Vakarų Europa ir Šiaurės Amerika. Kodėl taip yra, kas lemia sergamumo augimą? Šios ligos atsiradimui daugiausia įtakos turi šie veiksniai:

  • Riebus ir aštrus maistas;
  • Kava;
  • Alkoholiniai gėrimai;
  • Rūkymas;
  • Nervingumas;
  • Antsvoris;
  • Nėštumas;
  • Reguliarus narkotinių medžiagų vartojimas;
  • Nereguliarus valgymas ir skubėjimas valgant;
  • Persivalgymas.

Refliuksas yra virškinimo trakto sutrikimas, kuris gali pasireikšti ir išsivystyti įvairaus amžiaus žmonėms, nepaisant jų lyties – tiek vyrams, tiek moterims. Didžiausią įtaką GERL išsivystymui turi gyvenimo būdo įpročiai ir mityba, o retais atvejais sutrikimas gali būti paveldimas.

Metodai, kurie padės kovoti su refliuksu

Pirmas patarimas, kuris veiksmingiausiai padeda kovoti su refliuksu ir jo padariniais yra gyvenimo būdo keitimas. Reikia stengtis, jog būtų išvengta visko, kas skatina skrandžio turinio grįžimą į stemplę ar sustiprina skausmo sukeliamus simptomus. Verta atkreipti dėmesį į mitybos specifiką. Rekomenduojama valgyti bent penkis kartus per dieną, bet nedideliais kiekiais. Reikėtų vengti produktų, kuriuose yra daug ląstelienos, ypač sėlenų. Tinkamiausia valgyti troškintas, maltas daržoves ir troškintą žuvį ar vištieną, pieniškus ryžius ar manų kruopas. Taip pat valgykite patiekalus, pagamintus iš virtų ir maltų daržovių, išskyrus kopūstus, nes juose gausu stambiųjų skaidulų.

Rekomenduojama vengti šviežių ar raugintų kopūstų, barščių, keptų, rūgščių, rūkytų ar marinuotų produktų, šokolado, citrusinių vaisių ir jų gaminių, pomidorų ir jų gaminių, žarnyno dujų susidarymą skatinančių daržovių ir vaisių (kriaušių, pupelių) sriubų, gazuotų gėrimų. Taip pat aštrūs patiekalai netinka jaučiant skausmą. Patariama atsisakyti kavos.

Miegojimo padėties keitimas gali padėti Jums mažinti skausmą ir spręsti problemą

Prieš užmiegant, rekomenduojama pakelti lovos galvūgalį bent 15 cm., pirmas 3 valandas po valgio nesigulti, nedėvėti aptemptų drabužių, nesilenkti – ypač po valgio. Žinoma, jei galite, geriausia mesti rūkyti, nevartoti alkoholio. Taip pat svarbu vengti stresinių situacijų, derinti darbo bei poilsio režimą ir didinti fizinį aktyvumą sportuojant.

Rūgštį neutralizuojantys vaistai, antacidiniai vaistai, taip pat naudingi rėmeniui malšinti. Tačiau, jei pakeitus mitybą ir gyvenimo būdą, rėmens skausmas tęsiasi ilgą laiką, o vaistai neveikia taip, kaip tikėtasi, reikėtų kuo greičiau kreiptis į gydytoją, kad būtų nustatyta tiksli diagnozė ir tinkamas gydymas.

Vaikams tinkamas metodas gastroezofaginio refliukso ligos gydymui

Jei vaikui pasireiškė refliukso požymių, gali tekti kreiptis į gydytoją, kuris nustatys ligos požymius arba atliks virškinamojo trakto endoskopiją. Norint suvaldyti simptomus, pakanka pakeisti maistą ar tam tikrus mitybos įpročius, kurie sukelia skausmą ir ligos požymių atsiradimą. Štai keletas naudingų patarimų:

  • Kaip ir suaugusiems, neduokite vaikams aštraus ar riebaus maisto ar rūgščių gėrimų;
  • Pratinkite vaiką valgyti neskubant;
  • Neguldykite kūdikio iš karto po valgio, vaikas turi būti vertikalioje padėtyje mažiausiai 30 min.;
  • Paguldykite kūdikį ant nugaros, lovos galvūgalį pakelkite bent 15 cm.;
  • Vaikai turėtų valgyti vakarienę bent 3 val. prieš miegą;
  • Maitinkite savo vaiką ar kūdikį dažnai ir mažais kiekiais;
  • Stebėkite, kad, gerdamas iš buteliuko, kūdikis neįtrauktų per daug oro.

Kada galima tikėtis pasveikti nuo GERL?

Verta žinoti, kad GERL yra lėtinė liga, todėl turėsite nuolat stebėti savo mitybos įpročius arba vartoti vaistus, kad sumažintumėte diskomfortą. Jei GERL negydoma, komplikacijos yra obstrukcinis bronchitas, lėtinis laringitas, dantų pažeidimai arba stemplės vėžys (vadinamas Bareto stemple, kai pakinta stemplės epitelis).

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui.