Ar pastebėjai, kad jaunam žmogui net ir valgant ne patį sveikiausią maistą svoris neauga arba jį numesti be galo paprasta. O štai sulaukus 30-ies ir vyresnio amžiaus svorį numesti vis sunkiau. Be to, jis ima po truputį didėti. Tačiau tai įtakoja tam tikri dalykai, todėl noriu su Tavimi pasidalinti pagrindinėmis priežastimis, kodėl su amžiumi vis sunkiau numesti svorio ir ką reikėtų daryti kitaip, kad jis neaugtų.

 

Straipsnyje sužinosi:

  • kaip išlaikyti aktyvią medžiagų apykaitą;

  • kodėl svarbi raumeninė masė;

  • nuovargio įtaka svoriui;

  • kas dar įtakoja svorio augimą vyresniame amžiuje.

 

Medžiagų apykaita – su amžiumi vis lėtesnė

Svorio augimui ir kritimui didelę įtaką daro medžiagų apykaitos darbas. Deja, su amžiumi ji vis lėtesnė, todėl reikia stengtis daryti viską, kad ji nelėtėtų dar labiau. Teigiama, kad po 40-mečio medžiagų apykaita vis labiau lėtėja. Ką reiškia medžiagų apykaita? Tai procesas, kurio metu maistas paverčiamas energija. O lėtėjant šiam procesui organizmas nebesugeba taip greitai apdoroti maisto ir paversti jį energija. Tad jis virsta papildomais kilogramais. Tad vyresniame amžiuje reikėtų suvartoti mažiau kalorijų.

Žinoma, tai nereiškia, kad reikia visko atsisakyti ir stipriai sumažinti porcijas. Užteks jei per dieną sumažinsi vos 100 kalorijų. Atsisakyk riebių padažų, suvalgyk mažiau saldumynų, venk miltinių gaminių. Taip pat nemažink suvartojamų kalorijų kiekio drastiškai. Maitintis svarbu sočiai, tačiau maistas turi būti kuo sveikesnis. Nepamiršk iš savo mitybos raciono išbraukti ir cukrų. Gerk pakankamai vandens.

 

Raumenų masės mažėjimas

Su amžiumi organizme mažėja testosterono gamyba, todėl po truputį nyksta raumenys. O raumenys yra labai svarbūs riebalų deginimo procese. Todėl sportuoti, mankštintis reikėtų visada. Taip išlaikysi raumenų masę, greičiau veiks medžiagų apykaita, o ir savijauta bus puiki. Turbūt ne kartą teko internete išvysti net ir sportuojančių garbingo amžiaus žmonių foto ar video.

Sportuojantis žmogus visuomet energingas, žvalus, be to rečiau vargina tokios bėdos, kaip nugaros skausmas. Žinoma, svarbu valgyti pakankamai baltymų turinčio maisto, nes tai statybinė raumenų medžiaga.

 

Nuovargis, miego trūkumas

Ne paslaptis, kad su amžiumi greičiau pavargsta ir organizmas. Bet kitaip turbūt ir neįmanoma, darbas, šeima, namai. Kai viskuo reikia pasirūpinti, net nepastebime, kad per mažai miegame, per mažai laiko skiriame poilsiui. O štai pervargęs organizmas daro įtaką ir svorio augimui.

Kai organizmui ima trūkti energijos dažniau norisi saldumynų, įvairių užkandžių bei kito nesveiko maisto. Taip nutinka, kadangi kraujyje greitai sumažėja cukraus kiekis ir organizmas siekia bet kokiu būdu atgauti energiją. Suvalgius daug cukraus turinčio maisto atrodo, kad energijos antplūdis sugrįžta. Tačiau, kaip greitai ji atsiranda, taip dar greičiau ir sumažėja. Todėl labai svarbu reguliariai valgyti, nepraleisti pusryčių, pietų ar vakarienės. Taip neperalksi ir organizmas gaus pakankamai medžiagų energijai išlaikyti. Ir būtina pakankamai miegoti. Miego trūkumas turi didelę įtaką svorio augimui.

 

Kitos priežastys darančios įtaką svorio augimui bėgant metams

Svoris auga ir dėl kitokių priežasčių. Tai gali būti sutrikusi hormonų veikla, įvairios ligos, vaistų vartojimas, gimdymas, nuolatinis stresas. Su amžiumi įvairių veiksnių atsiranda vis daugiau, todėl svorį numesti tampa sunkiau. Žinoma, klaidinga manyti, kad numesti jo neįmanoma. Net ir 60 – 70 metų ar vyresni žmonės gali numesti svorį ir net užsiauginti raumenukus. Svarbiausia tinkama, subalansuota mityba ir sportas. Būti aktyviam visuomet naudinga. Žinoma, tam tikrai atvejais svoris gali nekristi dėl kokios nors ligos. Tokiu atveju reikėtų pirmiausia konsultuotis su gydytoju ir išspręsti problemą.

Na, o jei visuomet stengsiesi sveikiau gyventi, pakankamai pailsėti, būti fiziškai aktyvus žmogus, net ir vyresniame amžiuje jausiesi taip pat puikiai!

 

 

 

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui. Sukūrėme ir naują produktą žmonėms, siekiantiems dar geresnių rezultatų - proteino ir konjako šaknies mišinys DEIVĖ.


Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, formuoti naujus įpročius ir atsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga!