Kartais visiems būna tokių dienų, kai tiesiog nėra jėgų nieko daryti. Tačiau jei nuovargį jauti kasdien, vertėtų sunerimti ir ieškoti priežasčių. Ši būsena dažniausiai vadinama lėtinio nuovargio sindromu. Papasakosiu, kokios gali būti jo priežastys ir kaip sau padėti.

 

Lėtinis nuovargis – kaip jį atpažinti?

Įprastai jei esame pervargę, išsimiegame, pailsime ir kitą dieną jaučiamės kupini jėgų. Tačiau jei atsiranda lėtinio nuovargio sindromas, nuovargis kankina nuolatos. O jei dar dirbi fizinį darbą nuovargis gali dar labiau paūmėti. Sunkiausia tai, kad kartais jį sunku atpažinti ar net nustatyti tikrąsias priežastis. Kartais jis gali atsirasti tiesiog po ligos ar dėl streso ir tęstis ne vienerius metus.

Kaip atpažinti lėtinį nuovargį? Kasdien jaučiamas nuovargis, silpnumas, kartais skauda galvą, sunku susikaupti, skauda raumenis ar sąnarius. Žmogus, kurį kamuoja lėtinis nuovargis jautresnis ir turi silpnesnį imunitetą. Todėl susirgus savijauta dar prastesnė nei būtų įprastai. Be to, lėtinio nuovargio požymis gali būti ir nedidelė temperatūra, kuri atsiranda ne dėl peršalimo ar viruso.

 

Lėtiniam nuovargio sindromui būdingi požymiai:

  • suprastėjusi atmintis;

  • raumenų ir sąnarių skausmas;

  • nedidelė temperatūra;

  • skaudanti gerklė;

  • sutrikęs miego ritmas;

  • pilvo skausmai, galvos skausmai;

  • jautrumas ir nervingumas;

  • pasunkėjęs kvėpavimas;

  • pagausėjęs prakaitavimas;

  • širdies sutrikimai;

  • pasunkėjęs kvėpavimas.

Jei tokia savijauta kamuoja ilgiau nei puse metų, tai tikrai lėtinis nuovargio sindromas.

 

Lėtinio nuovargio sindromo priežastys

Lėtinis nuovargis dažniau pasireiškia moterims, bet jis gali varginti ir vyrus. Dažnai jis atsiranda žmonėms, kurie labai pervargsta, daug dirba ar yra jautresni. Taip pat lėtinio nuovargio sindromo priežastimi gali tapti virusinis susirgimas. Tam įtakos gali turėti net ir toks virusinis susirgimas, kaip pūslelinė. Žinoma, tam įtakos turi ir kiti susirgimai. Nusilpus imunitetui didesnė tikimybė, kad gali išsivystyti lėtinis nuovargis.

Žmonės, kuriuos kamuoja lėtinės ligos, alergijos turėtų stengtis kiek įmanoma labiau pažaboti savo ligą ir stengtis palaikyti kuo geresnę sveikatą. O jaučiant neįprastus simptomus būtinai kreiptis į gydytojus ir išsiaiškinti priežastį.

Žinoma, iš karto nustatyti ar tai lėtinis nuovargio sindromas sudėtinga, todėl dažniausiai atliekami tyrimai ir atmetamos kitos ligos. Beje, lėtiniam nuovargiui įtakos turi ir kai kurie vaistai, ūmios ligos, priklausomybės nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. Taip pat įtakos turi ir antsvoris, todėl svarbu stengtis palaikyti normalų kūno svorį.

 


Kaip sau padėti?

Norint išvengti lėtinio nuovargio sindromo ar užkirsti jam kelią svarbu sau padėti. Kaip tai padaryti?

Aplinkos keitimas. Labai svarbu vengti streso, didelio fizinio krūvio ar ilgo darbo su kompiuteriu. Taip pat svarbu stengtis nepervargti ir išlaikyti panašų tempą. Svarbus ir fizinis aktyvumas, bet jei iki tol nesportavai, fizinį krūvį reikėtų didinti po truputį. Gal būt net naudingi kineziterapeuto patarimai.

Ligų gydymas. Kaip ir minėjau lėtinio nuovargio išsivystymui įtakos turi ir ligos. Ypač susijusios su nervais, tad svarbu gydyti tokias ligas. Vartokite ne tik vaistus, bet ir vitaminus, natūralius preparatus, kurie padės stiprinti tiek fizinę, tiek psichinę sveikatą.

Mitybos keitimas. Mityba gali padaryti stebuklus. O jei ji netinkama, gali tapti net ir tokio nuovargio priežastimi. Stenkis gerti pakankamai vandens, įtrauk į mitybos racioną kuo daugiau įvairių daržovių ir vaisių. Venk miltinių patiekalų, cukraus, gazuotų gėrimų, venk kofeino, alkoholio. Jei sunku pačiam susireguliuoti mitybą, kreipkis į specialistus.

Raminanti veikla. Lėtiniam nuovargiui mažinti svarbu mokėti atsipalaiduoti ir nurimti. Tam puikiai tiks apsilankymas SPA masažuose, joga, meditacija ar tiesiog knygos skaitymas. Svarbu, kad tai būtų veikla, kuri yra maloni.

 


ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svorio mažinimui ir žarnynui. Sukūrėme ir naują produktą žmonėms, siekiantiems dar geresnių rezultatų - proteino ir konjako šaknies mišinys DEIVĖ.

Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, formuoti naujus įpročius ir atsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga!