Pristatant kolageną, svarbiausia paminėti, jog jis yra gausiausias baltymas žmogaus organizme, o jo netekimas skatina ne tik senėjimo procesą, bet ir plaukų, nagų būklės pablogėjimą, kaulų ir sąnarių skausmą. Kolageno yra visur: raumenyse, kauluose, odoje, kraujagyslėse, virškinimo sistemoje ir sausgyslėse. Ši medžiaga išlaiko odą tvirtą ir elastingą bei padeda pakeisti negyvas odos ląsteles. Kalbant apie sąnarius ir sausgysles, kolagenas yra klijai, padedantys išlaikyti kūną kartu.


Kolageno gamyba organizme natūraliai mažėja su amžiumi. Dėl to gali atsirasti senėjimo požymių – raukšlių, suglebusi oda, sąnarių skausmai (dėl nusilpusių kremzlių). Kiti gyvenimo būdo veiksniai, tokie kaip didelis cukraus vartojimas, rūkymas ir ilgas buvimas saulėje, taip pat gali sumažinti kolageno kiekį organizme. Nustatyta, kad su kolagenu susijusios ligos, pirmiausia, atsiranda dėl genetinių priežasčių, mažo kolageno turinčių produktų vartojimo, mitybos trūkumų ir virškinimo problemų, kurios turi įtakos kolageno gamybai.

Iš kokių maisto medžiagų galima pasisavinti kolageno?

Kolagenas išgaunamas iš jautienos, vištienos, žuvies ir kiaušinių lukštų membranų. Iš žuvies gautas kolagenas parodė geriausius tyrimo rezultatus. Įrodyta, kad žuvies kolagenas lengvai pasisavinamas ir aprūpina organizmą I ir III tipo kolagenu. Kadangi I ir III tipo kolagenas randamas visame kūne, iš žuvies gauto kolageno vartojimas buvo susijęs su nauda odai, plaukams, nagams, sąnariams, gyvybiškai svarbiems organams, kraujagyslėms ir kaulams. Tačiau reikia nepamiršti, jog su maistu negauname visų reikalingų medžiagų, dėl to reikėtų pasidomėti maisto papildais ir išbandyti geriamą kolageną, kuris ne tik skanus, bet ir geras pagalbininkas sąnariams.


Žmonės dažnai vartoja kolageno papildus, kad atgautų kolageno stygių, kuris susidaro dėl netinkamos mitybos ir dėl amžiaus, nes kolageno papildus patariama gerti visiems. Pats papildas yra vertingas visam mūsų kūnui, net ir smegenų veiklai. Kolageno papildai dažniausiai apdorojami hidrolizės būdu, dėl to kolageną gamintojas skaido į peptidus. Todėl organizmas lengviau pasisavina ir panaudoja kolageną. Kolageno papildus galima vartoti tabletėmis, kapsulėmis ir kolageno milteliais. Daugelis jų yra prieinami internete. Ar kolageno papildai yra veiksmingi? Priklauso nuo to, kam žmogus naudoja kolageną. Kolageno papildų naudojimas gali suteikti daug naudos sveikatai.


Kolageno nauda sąnariams, kurią pastebėsite nedelsiant

Kolagenas padeda išlaikyti sąnarius, saugančios kremzlės vientisumą. Sumažėjęs kolageno kiekis gali padidinti ligų, tokių kaip osteoartritas, riziką. Atlikti moksliniai tyrimai parodė, jog papildų vartojimas gali padėti sumažinti osteoartrito simptomus ir sąnarių skausmą. Viename tyrime 73 sportininkai vartojo 10 gramų kolageno per dieną 24 savaites. Palyginti su kontroline grupe, sąnarių skausmas žymiai sumažėjo vaikštant ir ilsintis.


Mokslinio tyrimo metu asmenys į savo racioną įtraukė 2 gramus kolageno 70 dienų. Palyginti su žmonėmis, kurie nevartojo kolageno. Žmonės, kurie vartojo kolageną, jautė žymiai mažiau sąnarių skausmo ir galėjo užsiimti aktyvesne fizine veikla. Tyrėjai teigia, kad papildomas kolagenas gali kauptis kremzlėje, tuo pačiu skatinant organizmą gaminti kolageną. Jie sako, kad tai gali padėti sumažinti uždegimą ir skausmą.

Kolagenas neatsiejamas nuo sporto ir kaulų veiklos

Kaulams reikalingas ne tik kalcis, bet ir kolagenas, nes jis yra vienas iš kaulų sudedamųjų dalių. Šis baltymas suteikia kaulams lankstumo, užtikrina tinkamą kaulų tankį ir padeda išvengti osteoporozės. Kolageną verta vartoti ir sportuojant. Jis suteikia kaulams tvirtumo, o moterims, kurios nori išsaugoti savo grožį, patartina ne tik sveikai maitintis, bet ir gerti papildus, tokius kaip kolagenas. Nedidelis tyrimas, kuriame dalyvavo 53 vyrai, parodė, kad kolageno papildai turėjo teigiamą poveikį mankštai. Tyrimo dalyviai kasdien vartojo 15 gramų (g) kolageno arba placebo tabletę. Dalyviai reguliariai mankštinosi 12 savaičių. Tyrimo pabaigoje vyrai, kurie vartojo kolageno papildus, žymiai padidino raumenų masę ir jėgą, palyginti su vyrais, kurie vartojo placebo tabletes. Kolagenas padeda skatinti baltymų, atsakingų už raumenų augimą, gamybą, teigia mokslininkai.


Analizuojant mokslininkų tyrimus, galima pastebėti, jog kolagenas padeda sąnariams ir gali padėti atkurti kaulų tankį žmonėms, sergantiems osteoporoze ir osteoartritu. Ši apžvalga taip pat rodo, kad hidrolizuoto kolageno papildo naudojimas gali padėti sumažinti sąnarių skausmą. 2018 m. „Nutrients“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad tam tikros rūšies kolageno peptido vartojimas didina kaulų mineralų tankį moterims po menopauzės. Be to, papildų vartojimas buvo susijęs su teigiamais kaulų žymenų pokyčiais, įrodančiais pagreitėjusį kaulų formavimąsi ir sumažėjusią kaulų rezorbciją.

Kolagenas gerina ir sausgyslių veiklą

Kolagenas sudaro apie 85% sausgyslių masės, o jos jungia raumenis su kaulais. Nesveika mityba (ypač didelis cukraus vartojimas) ir rūkymas taip pat gali turėti įtakos kolageno kiekio organizme sumažėjimui. Rūkymas skatina laisvųjų radikalų susidarymą organizme. Laisvieji radikalai atakuoja kolageno skaidulas, susilpnina jas ir mažina elastingumą. Rūkančiųjų oda dažnai būna stipriai susiraukšlėjusi, ypač aplink burną. Nepamirškite, jei ir turite blogų įpročių, kolageno atsargas organizme galima papildyti vartojant kolageno papildus.


Kaip asmuo, kuris vartoja kolageną ilgiau nei keturis mėnesius, galiu konstatuoti, jog kolagenas ne tik padeda atgauti gerą plaukų ir nagų būklę, suteikia veidui elastingumo, bet ir gerina kaulų būklę. Kiekvienam sportuojančiam ir mylinčiam ar norinčiam mylėti savo kūną verta pasirinkti kolageno papildus, ypač skysto pagrindo, nes patys papildai yra ne tik naudingi mūsų kūnui, bet ir labai skanūs. Išbandykite ir džiaukitės išvaizdos pokyčiais, kurie motyvuos save mylėti dar labiau.

Kiekvienas iš mūsų norime išlaikyti jaunystę, skaisčią, lygią odą, žvilgančius plaukus, tvirtus nagus, sveikus sąnarius ir kaulus. "Žalioji dėžutė" jūrinis kolagenas - tai itin aukštos kokybės hidrolizuotas jūrinis kolagenas jūsų jaunystei, grožiui, ir judėjimui.