Čiaudėjimas, niežėjimas, odos bėrimas – šie simptomai parodo, kad vaikui prasidėjo alergija. Kas ją lemia: gyvenimo ypatumai, užteršta aplinka, maiste randamos pridėtinės medžiagos, paveldėjimas. Priežasčių yra ne viena. Tie, kurie susidūrė su alerginėmis reakcijomis žino, kad rasti kas alergizuoja labai sudėtinga. Bet įmanoma. Svarbu žinoti pagrindinius alergenus, kurie gali paskatinti blogą vaiko savijautą ir atmetimo principu rasti tai, kas sukelia nemalonius pojūčius.

Kai kurie vaikai, atrodo, yra alergiški netgi orui. Uodo įkandimas, suvalgytas saldainis ar išgerta ramunėlių arbata baigiasi niežėjimu, tinimu ar kita alergijos išraiška. Tyrimai rodo, kad stipresnę alergiją ir didesniam alergenų skaičiui turi tie vaikai, kurių tėvai yra alergiški. Tokiems vaikams ateityje tapti alergiškiems tikimybė išauga visu 50%. Tačiau gali būti ir taip, kad vienas (ar abu) tėvų alergiją turėjo tik vaikystėje ir to visiškai neprisimena. Tuomet prasideda paieškos ir siekiama rasti pagrindinius alergenus. Todėl visuomet tikslinga pasiteirauti močiučių - gali būti, kad jų pasakojimai padės žymiai greičiau atrasti alergijos priežastį.

 

 

Dažniausiai pirmieji alergijos požymiai vaikui fiksuojami ankstyvoje kūdikystėje. Jei jie stiprūs, mažylis būna irzlus, gali blogiau valgyti, sutrinka dienos ir miego ritmas. Tokiais atvejais, ypač, jei mama vaiką maitina savo pienu, bandoma reguliuoti būtent jos mitybą. Maistinės medžiagos per motinos pieną perduodamos kūdikiui, todėl, jei jų tarpe yra alergizuojančių, didėja tikimybė sulaukti nemalonių padarinių. Iš mitybos raciono tokiais atvejais siūloma eliminuoti: žuvį, jautieną, jūros gėrybes, pomidorus, aštrius ir stiprius prieskonius bei prieskonines žoleles (čiobrelis, imbieras), vengti maisto su cheminiais priedais. Nevartoti padažų, tokių kaip soja, pomidorų padažas. Šiuo laikotarpiu nustatyti kam kūdikis yra alergiškas - labai sudėtinga. Tačiau, analizuojant motinos mitybos racioną, galima įvertinti, ar vaikutis turi alergiją kažkuriam iš maisto produktų.

 

 

Didesniems vaikams maisto produktai taip pat gali būti alergijos priežastimi. Vaikai jautresni maistui nei suaugusieji, todėl išauga tikimybė, kad alerginę reakciją paskatins toks maisto produktas, kuris atrodė visiškai nepavojingas. Vaiko virškinamasis traktas formuojasi palaipsniui, o alerginės reakcijos yra žymiai dažnesnės. Jos gali būti ir vienkartinės. Todėl, jei pastebima, kad kažkuris maisto produktas alergizuoja, nereikėtų jo išimti iš raciono visam laikui. Prasminga vėl pradėti vartoti po dviejų, trijų mėnesių ir stebėti, ar įvyko teigiami pokyčiai. Patartina vengti stiprių dirgiklių, kurie gali iššaukti alergines reakcijas: saldumynų, kuriuose yra dažiklių, aštrių maisto produktų. Dažnai alergija išsivysto glitimui, baltyminiam maistui. Alerginės reakcijos maistui kinta, gali sumažėti ar visai išnykti apie 3-4 vaiko gyvenimo metus.

Išorės aplinka. Nematomos, vizualiai nepastebimos ir neretai randamos būtent lovos čiužiniuose ir patalynėje – dulkių erkutės. Joms alergiją gali turėti ir suaugusieji, tik paprastai ji pasireiškia lengvesne forma. Netgi, jei neseniai keistas vaiko miegojimo čiužinys, ar patalynė, dulkių erkutės randamos ir kilimuose, sofoje ar fotelyje. Verta atidžiai stebėti, kuriame kambaryje vaikas jaučiasi prasčiau. Nustačius, kad alergija yra būtent dulkių erkutėms svarbu pašalinti dirgiklius. Naudoti priemones, mažinančias dulkių erkučių atsiradimą. Be dulkių erkučių vaikams gali alergiją sukelti ir dulkės, pelėsis. Prevenciškai rekomenduojama bent du kartus metuose atlikti generalinę tvarką, kurios metu būtų naudojamos priemonės, užkertančios kelią pelėsio susidarymui. Taip pat svarbus namų vėdinimas, bendros švaros palaikymas. Neretai alergizuoja ir priemonės, kurios naudojamos namų buityje: rūbų skalbiklis, indų ploviklis, cheminės valymo priemonės, namų kvapai. Mažiems vaikams patartina naudoti bekvapes prausimosi priemones, natūralios sudėties asmens higienos reikmenis.

 

 

Naminiai gyvūnai - viena dažnų vaiko alergijos priežasčių, ypač jei gyvūnas nuolatos gyvena toje pačioje patalpoje. Alergizuoti gali gyvūno plaukai, pleiskanos, plunksnos. Pastebėjus tokio pobūdžio alergiją deja, bet teks augintiniui surasti naujus namus. Netgi, jei alergija vaikui nedidelė, išauga tikimybė, kad pamažu ji tik ūmės. Gali išsivystyti kvėpavimo takų lėtinės ligos. Jei matomas vaiko polinkis alergijai, specialistai rekomenduoja auginti tam tikrų veislių gyvūnus, kurie nepasižymi plaukuotumu.

Laukas. Šienligė nebėra tik suaugusiųjų liga. Dažnas mažylis, pradėjus sprogti pirmiesiems pumpurams, pradeda sloguoti, čiaudėti, ašaroti. Tyrimai rodo, kad nemažai daliai vaikų alerginės reakcijos kyla nuo lazdyno ir beržo žirginėlių. Alergija suaktyvėja augalų žydėjimo laikotarpiu. Taip pat gali prasidėti ir įkandus vabalui, vabzdžiui.

Siekiant identifikuoti, kam vaikas yra alergiškas, būtina atidi ir sisteminga stebėsena. Svarbu ne tik išskirti galimus alergenus, bet ir įvertinti, kokias alergines reakcijas jie iššaukia. Mažiems vaikams, ypač kūdikiams, dažniausiai pasireiškia odos alergija: bėrimas, niežėjimas, paraudimas, patinimas. Vyresniame amžiuje labiau fiksuojamas kvėpavimo takams įtaką turintis alerginis poveikis.

 

 

Šiandiena sveikatos specialistai rekomenduoja tyrimus, kurie padeda nustatyti alergijos priežastis. Šie tyrimai nėra skausmingi, atliekami nesudėtingai, todėl gali būti daromi ir vaikams. Vienintelis tyrimų minusas yra jų kaina, kuri kyla, įtraukiant į tyrimą didesnį alergenų skaičių, kurį norima ištirti.

Vaistai. Itin svarbu dėl bet kokių vaistų, kuriais norima vaikui palengvinti alergijos simptomus, pirmiausia, pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais. Didžioji dalis alerginių reakcijų, vaikams augant, palaipsniui mažėja. Visgi, dirgiklius pašalinti būtina, nes užsitęsusi alergija silpnina imunitetą.

 

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui.