Vis daugiau žmonių dėl vienokios ar kitokios priežasties atsisako mėsos. Tačiau tikrai ne visi vegetarai sveikai maitinasi. Nors vegetarai ir siejami su sveikesne mityba, toli gražu ji ne visuomet tokia. Net ir vegetarai dažnai maitinasi ne itin sveikai, valgo daug miltinių patiekalų, per mažai daržovių ar vaisių. Todėl noriu plačiau papasakoti apie vegetarišką mitybą, jos ypatumus ir apie tai, kokius produktus reikėtų įtraukti į savo mitybą atsisakius mėsos.

 

Kokių medžiagų gali trūkti pradėjus maitintis vegetariškai?

Tuomet, kai žmonės atsisako mėsos, žuvies ar net pieno produktų, kiaušinių, teigiama, kad organizmui gali imti trūkti įvairių medžiagų. Dažniausiai ima trūkti šių vitaminų ir medžiagų:

  • Vitamino D;

  • Vitamino B12;

  • Geležies;

  • Kalcio;

  • Cinko.

Kai organizmui ima trūkti įvairių medžiagų ir vitaminų jis be abejonės siunčia signalus ir tuomet jau būtina papildyti organizmą papildais. Tačiau geriau tam užkirsti kelią ir pasistengti gauti visus reikiamus vitaminus su maistu.

 

Požymiai, kad organizmui trūksta maistinių medžiagų ir vitaminų

Organizmas puikiai geba parodyti, kai jam kažko trūksta. O tai išduoda patys įvairiausi simptomai.

Vienas dažniausių simptomų - nuovargis. Tuomet, kai organizmui trūksta įvairių vitaminų, o ypatingai vitamino D, juntamas nuolatinis nuovargis. Net ir išsimiegojus ryte atrodo tarsi visai nebūtų jėgų, dingsta darbingumas.

 

Be abejonės, trūkstant įvairių medžiagų organizmui prastėja odos būklė, ji labiau išsausėja, tampa mažiau elastinga, ima slinkti plaukai, skilinėti nagai. Dažniausiai tam daro įtaką B grupės vitaminų trūkumas.

Kiti požymiai, kad organizmui kažko trūksta yra ir skilinėjantys lūpų kampučiai, atsiradę bėrimai, spuogai, virškinimo sutrikimai. Labai svarbu yra pastebėti ir neignoruoti organizmo siunčiamų signalų, kad tai netaptų rimtomis ligomis.

 

Kokius produktus įtraukti į savo mitybą būtina nevalgant mėsos?

Geriausiai organizmas pasisavina natūraliai, su maistu gaunamas maistines medžiagas ir vitaminus. Štai B grupės vitaminais papildyti organizmą gali valgydamas daugiau grūdinių kultūrų, ypatingai ryžių. Tačiau rinkis ruduosius ar laukinius. Taip pat B grupės vitaminų gausu špinatuose, šparaguose.

Organizmui labai svarbus vitaminas D, beje, jis reikalingas ir tam, kad organizmas lengviau įsisavintu vitaminą D. Vitamino D gausu žuvyje (lašiša, silkė), kiaušiniuose, grybuose.

Geležimi savo organizmą nevalgant mėsos galima aprūpinti renkantis kitokius produktus. Tai įvairūs grūdinės kilmės produktai, gausūs geležies. Ypatingai avižos, perlinės kruopos, grikiai, bolivinė balanda. Taip pat įvairios sėklos ir riešutai - graikiniai riešutai, pistacijos, kviečių sėlenos, sezamų sėklos, migdolai. Nemažai geležies turi ir įvairios daržovės bei vaisiai. Tačiau norint, kad organizmas iš įvairių produktų lengviau įsisavintų geležį, svarbu vartoti ir vitaminą C. Vitaminas C ypatingai pagerina geležies įsisavinimą iš neheminės geležies šaltinių. O būtent neheminė geležis yra beveik visuose produktuose, išskyrus mėsą. Lengviausiai pasisavinama geležis (nevalgant mėsos) iš daigintų grūdų, daržovių. Daug geležies turi petražolės, juodos alyvuogės, džiovinti abrikosai, džiovinti žirniai, krapai, svogūnų laiškai.

Kalcis taip pat labai svarbus mūsų organizmui. Jis padeda įsisavinti B12 vitaminą, reikalingas audinių atsinaujinimui, padeda maistinėms medžiagoms lengviau patekti į ląsteles ir atlieka dar daug kitų funkcijų. Organizmas kalcio gali gauti su pienu, jo produktais, silke, sardinėmis, lašiša. Taip pat kalcio gausu tamsiai žalios spalvos daržovėse - špinatai, sojos lapai, garstyčių lapai, jūros kopūstai. Kalcio yra ir džiovintuose vaisiuose, sėklose bei riešutuose.

Cinkas taip pat labai svarbus mūsų organizmui ir atsakingas už daugybę funkcijų. Na, o juo papildyti organizmą gali valgydamas grūdus, dribsnius, ankštines daržoves, riešutus, sėlenas. Taip pat jo turi silkė, austrės, šiek tiek mažiau kitos žuvys. Cinko yra ir kiaušiniuose, piene bei jo produktuose.

 

Kaip turi atrodyti sveika vegetariška mityba?

Net ir vegetarai valgo įvairiai ir tikrai nemažai jų pasirenka ne pačius sveikiausius produktus. Tačiau norint, kad organizmui tikrai nieko netrūktų, svarbu, kad mitybą sudarytų bent 70 % daržovių. Taip pat įtraukite grūdines kultūras, vaisius. Kai kurie vaisių vengia bijodami daug cukraus. Tačiau vaisiai labai naudingi, juose gausu skaidulų. Žinoma, reikėtų valgyti pačius vaisius, jie naudingiau nei sultys. Vaisiai tinkamiausi pirmai dienos pusei. Mityboje taip pat turėtų netrūkti ir įvairių sėklų, riešutų. Vartok kokybišką, aukščiausios rūšies pirmo spaudimo alyvuogių aliejų.

Be abejonės, nesvarbu kokią mitybą pasirinksite, nepamirškite ir fizinio aktyvumo, kuris taip pat svarbus norint gerai jaustis, stiprinti imuninę sistemą.

 

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui. Sukūrėme ir naują produktą žmonėms, siekiantiems dar geresnių rezultatų - proteino ir konjako šaknies mišinys DEIVĖ.


Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, formuoti naujus įpročius ir atsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga!

Jei turi klausimų ir Tu, visuomet gali su manimi susisiekti tel. +370 624 04667 arba parašyti žinutę Facebook.