Ar pastebėjai, kad suvalgius daugiau vienų ar kitų maisto produktų kitą dieną atsiranda spuogelių? Pradžioje tai tik vienas kitas iškilęs spuogas, kuris greitai pranyksta. Bet ilgainiui netinkama mityba gali turėti ir sunkesnių padarinių mūsų odai. Mityba turi labai didelę įtaką aknės atsiradimui ir jos paūmėjimui. Ypatingai tai opi tema paaugliams, tačiau vis dažniau panašių odos problemų pasitaiko ir suaugusiems. Ir ne visada dėl to kalti hormonai. Todėl šį kartą noriu papasakoti, kaip turėtų atrodyti mityba žmogaus, kuris serga akne.

 

Straipsnyje sužinosi, kokių maisto produktų reikia vengti turint aknę, kokius produktus įtraukti į mitybą, kad oda būtų skaistesnė ir gražesnė.

 

Aknė - atsiradimo priežastys

Aknė atsiranda dažniausiai dėl dviejų pagrindinių priežasčių. Viena pirmųjų - hormonų disbalansas. Ypatingai jis pasireiškia paauglystės metu, tačiau dažnai pasitaiko ir vyresniame amžiuje. Moterims virš 35 – 40 metų hormonai taip pat keičiasi, todėl nereikėtų nustebti susidūrus ir su odos problemomis. Hormonų sutrikimus gali daug kas įtakoti, todėl tokiu atveju būtina pasikonsultuoti ir su gydytoju, kadangi reikia pašalinti priežastį, kad sumažėtų ir aknė.

Kita svarbi aknės atsiradimo priežastis mityba. Netinkami maisto produktai labai dažnai sukelia tokias problemas, kaip aknė ar kitokie odos bėrimai. Todėl labai svarbu valgyti subalansuotą maistą, atsisakyti tam tikrų produktų visai ir išsivalyti organizmą. Kai organizmas užterštas, jis valosi, o vienas valymosi būdų per odą, todėl atsiranda bėrimai.

 

Kokių produktų būtina atsisakyti gydant aknę?

 

Sumažink cukraus vartojimą

Cukraus atsisakyti būtina ir ne tik dėl to, kad sušvelninti aknės simptomus. Mūsų organizmui tenka sunkiai kovoti, kad sumažintų cukraus kiekį organizme. Vartojant daug cukraus didėja kūno svoris, organizme vyksta glikacijos procesas, kurio metu gali būti pažeisti audiniai, kraujagyslės, kapiliarai. Cukrus taip pat trukdo pasisavinti kalcį, magnį, ima trūkti vario, chromo. Ir be abejonės cukrus yra vienas ir produktų, kurio būtina atsisakyti norint išsigydyti aknę. Geriau suvalgyti natūralų vaisių ar pasigaminti sveikuolišką desertą. Tačiau pridėtinio cukraus reikia vengti ir ieškoti produktų, kuriuose jo yra pridėta iki 4 g ir ne daugiau. Kuo mažiau, tuo geriau. O cukraus yra duonoje, jogurtuose, sultyse, padažuose ir kituose gaminiuose. Tad etiketes būtina skaityti.

Jei jauti labai didelį saldumynų poreikį vartok chromą. Jo yra grūdinėse kultūrose, brokoliuose, svogūnuose. O jei paskaninsi patiekalus cinamonu, jis padės sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tiesa, cinamonas turėtų būti Ceilono.

 

Sumažink pieno produktų vartojimą

Aknė ir pieno produktų vartojimas labai susiję. Ypatingai reikėtų sumažinti pieno vartojimą. Pienas įtakoja aknės ar net rožinės paūmėjimą, atsiradimą. Gydant aknę būtų gerai vengti visų pieno produktų.

Vietoje įprasto pieno naudok augalinį pieną. Karvės pienas skatina organizme uždegiminius procesus, todėl kuo mažiau jo vartosi tuo geriau. Jis nerekomenduojamas ir sergant peršalimo ligomis.

 

Išbrauk iš raciono apdorotus angliavandenius

Apdoroti angliavandeniai nenaudingi ne tik dėl odos problemų, bet ir norint išlaikyti normalų kūno svorį ar sulieknėti. Todėl iš mitybos raciono reikėtų išbraukti apdorotus grūdus, baltus ryžius, baltus miltus, įvairias bandeles, batoną, makaronus ir kitus panašius produktus.

Vietoje jų rinkis pilno grūdo produktus – pilno grūdo makaronus, duoną, avižas, ruduosius ryžius, grikius, bolivines balandas. Pasikeis ir savijauta!

 

Atsisakyk skrudinto maisto, venk hidrogenizuotų riebalų

Labai apkepęs, skrudintas maistas tikras odos ir organizmo priešas. Tai visai nenaudingas maistas, kuris sukelia daugiau problemų. Atsisakyk ir tokių produktų, kaip margarinas ar tepus riebalų mišinys.

Geriausia rinktis natūralų sviestą. Kepimui puikiai tinka lydytas GHI sviestas, kokosų aliejus. Taip pat iš mitybos raciono reikėtų išbraukti traškučius, gruzdintas bulvytes ar gruzdintus kepsnelius.

 

Vartok pakankamai omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių

Mūsų odai ir organizmai labai reikalingos riebalų rūgštysi - omega-3 ir omega-6. Valgyk daugiau riebios žuvies (silkė, lašiša, skumbrė), valgyk kiaušinius, linų sėmenis, avokadus. Čia gausu organizmui naudingų riebalų. Pamatysi, kad pagerės ir odos būklė.

 

Kokius produktus reikėtų įtraukti gydant aknę?

 

Vitaminas A

Vitaminas A būtinas mūsų odai, todėl reikėtų valgyti daugiau maisto produktų, kuriuose jo yra. Valgyk daugiau morkų, moliūgų, avokadų, saldžiųjų bulvių, kiaušinių. Visuose šiuose maisto produktuose gausu vitamino A. Vartojant pakankamai vitamino A turinčių produktų džiaugsiesi ne tik skaistesne oda, bet ir stipresniais plaukais.

 

B grupės vitaminai

Odai be galo reikalingi B grupės vitaminai. Vitaminas B2 puikus antioksidantas, padeda palaikyti normalią odos būklę, stabdo odos senėjimą. Vitamino B2 yra kiaušiniuose, žaliose daržovėse, grybuose, migdoluose, laukiniuose ryžiuose.

Vitamino B3 trūkumas įtakoja įvairių odos ligų atsiradimą. Jis reikalingas norint turėti skaisčią ir sveiką odą. Puikiai veikia prieš pigmentines dėmes, gerina odos struktūrą. Vitamino B3 gausu liesoje mėsoje, žuvyje, grikiuose, ankštinėse daržovėse, bulvėse, riešutuose, kalafijoruose.

 

Vitaminai C ir E

Vitaminas C puikus antioksidantas, stiprina kraujagysles, aktyvuoja kolageno gamybą, gerina odos būklę. Be to, jis padeda ir išsausėjusiai odai. Vitamino C gausu įvairiuose vaisiuose bei daržovėse.

Vitaminas E atsakingas už greitesnį pažeistos odos gijimą, drėkinimo procesus. Be to, tai vienas stipriausių antioksidantų. Vitamino E gausu riešutuose, sėklose, aliejuose, žaliose lapinėse daržovėse, vaisiuose.

 

Svarbu ir gerosios bakterijos

Kadangi mityba daro labai didelę įtaką odai, būtina susitvarkyti žarnyną bei virškinimo sistemą. Tam, kad žarnynas puikiai veiktų svarbu ir gerųjų bakterijų kiekis. Todėl reikėtų valgyti daugiau raugintų daržovių. Taip pat daugintis gerosioms bakterijoms padeda pakankamas skaidulų kiekis. Tad vartojant skaidulas ne tik išvalysi žarnyną, bet ir padėsi daugintis gerųjų bakterijų kultūroms.

Tikiu, kad iš karto visko atsisakyti sudėtinga ir labai sunku išmokti maitintis teisingai. Tačiau darant viską po žingsnelį tikrai pavyksta. Be to, tai labai svarbu norint turėti gražią ir sveiką odą. Ji puikus mūsų organizmo būklės atspindys. Tad nereikėtų numoti ranka į įvairius bėrimus ir odos ligas. Jei sunku suprasti, kaip maitintis, gali išbandyti mūsų mitybos planų rinkinį.

Čia rasi detoksikacijos, svorio metimo, palaikymo mitybos planus. Be to, labai rekomenduoju išbandyti ir šarminės mitybos planą. Apie jį daugiau papasakosiu jei parašysi man žinutę Facebook.

 

 

 

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui. Sukūrėme ir naują produktą žmonėms, siekiantiems dar geresnių rezultatų - proteino ir konjako šaknies mišinys DEIVĖ.


Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, formuoti naujus įpročius ir atsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga!