Nuolat girdi, kad reikia valgyti kuo daugiau daržovių. Turbūt žinai, kad jos mūsų organizmui tikrai naudingos ir reikalingos. Bet kokie stebuklai slypi daržovėse ir kodėl mums jas valgyti būtina? Būtent apie tai noriu Tau papasakoti. Kadangi labai svarbu žinoti apie tai, ką ir kodėl valgome, ką vertėtų įtraukti į savo mitybos racioną.

 

 

 

Daržovės - antioksidantų ir vitaminų šaltinis

 

Antioksidantų šaltinis. Daržovėse, kaip ir vaisiuose gausu antioksidantų. O būtent jie padeda apsisaugoti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Žinoma, turbūt kyla klausimas, o kas gi tie antioksidantai? Atsakysiu paprastai – vitaminai ir mineralai. Mūsų organizmui svarbiausi ir rekalingiausi trys antioksidantai – vitaminas A (betakarotenas), vitaminas C bei vitaminas E. Tai trys svarbiausi organizmui antioksidantai, kurių trūkumas gali įtakoti kraujotakos ligų atsiradimą, didina vėžinių susirgimų tikimybę. Todėl vertėtų pasistengti įtraukti į savo mitybą kuo daugiau spalvotų daržovių. Būtent jose gausu šių vertingų medžiagų.

 

 

 

Na, o kad organizmas įsisavintu geriau šiuos vitaminus, valgykite daržoves žalias ar virtas garuose. Svarbiausia nepervirti. Taip išliks daugiau maistinių medžiagų. Beje, antioksidantai ir grožio bei jaunystės šaltinis. Visi trys vitaminai reikalingi mūsų sveikai, gražiai odai.

 

Sveikas žarnynas. Daržovės turi ir žarnyno mikroflorą normalizuojantį povaiki. Padeda suaktyvinti skrandžio bei žarnyno motorines funkcijas, palaiko balansą tarp organizmo rūgščių ir šarmų. Be to, daržovės puikus skaidulų šaltinis. Padeda organizmui lengviau virškinti, išvalo žarnyną.

 

 

 

Mineralų šaltinis. Daržovėse gausu mineralinių medžiagų. Jose yra kalcio, kalio, magnio, fosforo, geležies, sieros bei kitų. O visos mineralinės medžiagos taip pat būtinos mūsų organizmui. Daržovėse esančios mineralinės druskos padeda palaikyti organizmo rūgščių bei šarmų pusiausvyrą.

 

Tikra vitaminų bomba. Daržovėse tiek daug vitaminų, kad valgant jų pakankamai tikrai aprūpinsite organizmą daugeliu reikalingiausių vitaminų. Jose gausu tokių vitaminų, kaip A, B grupės, C, E, PP, K, inozito, cholino, folacino ir kitų.

 

Naudingiausių daržovių TOP 5!

 

Papasakosiu Tau, kokios daržovės naudingiausios mūsų organizmui. Tad būtinai peržvelk šį daržovių TOP penketuką ir įtrauk į savo racioną bent kelias.

 

Moliūgai

 

Oranžinis gražuolis iš daržo tinka ne tik Helovino dekoracijoms. Tai be galo naudinga ir skani daržovė. Moliūgai tikras betakarotinų šaltinis. O tai vienas svarbiausių antioksidantų mūsų organizmui. Šie antioksidantai padeda sumažinti vėžio riziką, širdies ir kraujagyslių ligų susirgimo riziką, taip pat net ir astmos. Neišmeskite ir moliūgo sėklų. Jos ypač naudingos norintiems sumažinti cukraus kiekį kraujyje, sumažinti kraujospūdį bei apsisaugoti nuo širdies ligų. Sėklose gausu vitamino C, kalio, magnio, cinko bei kitų medžiagų.

 

 

 

Moliūguose gausu ir skaidulų, todėl jis puikiai tinka turintiems virškinimo sutrikimų, norintiems palaikyti sveiką žarnyną. Na, o moliūguose esantys vitaminai E ir C būtini mūsų regėjimui bei jaunystei.

 

Na, o moliūgą galima valyti įvairiai - dėti į salotas, virti sriubą, gaminti blynelius, apkepus. Tai be galo universali daržovės. Moliūgą puikiai tinka valgyti norintiems numesti svorį ir jį vėliau palaikyti.

 

Burokėliai

 

Burokėliai naudingi visi, net ir jų lapai! Burokėliai natūralus geležies šaltinis, todėl ypač naudingas tiems, kam sumažėjęs hemoglobino kiekis kraujyje. Puikiai tinka vegetarams ir veganams, kad būtų užtikrintas pakankamas geležies kiekis organizme.

 

 

 

Taip pat šiose daržovėse gausu antioksidantų apsaugančių organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio, stiprina mūsų imuninę sistemą. O tai ypač aktualu šaltuoju metų laiku, kai organizmas greičiau nusilpsta ir gauna mažiau reikiamų medžiagų. Be to, burokėliuose yra ir vitamino C, kuris taip pat prisideda prie organizmo stiprinimo.

 

Burokėliai be galo naudingi tiems, kas skundžiasi užkietėjusiais viduriais. Juose gausu skaidulų, kurios ne tik padeda sureguliuoti virškinimą, bet ir valo žarnyną.

Burokėliuose gausu ir magnio, kuris padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Raudonas, naudingas ir skanus!

 

Svogūnai

 

Svogūną dažniausiai naudojame kaip prieskonį, kuris patiekalams suteikia savito skonio. Jį kepiname, dedame į salotas ir pačius įvairiausius patiekalus. Tačiau jis ne tik skanus, bet ir labai naudingas mūsų organizmui!

 

Svogūnuose yra labai daug flavanoido kvercetino. Jis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, veikia kaip antihistaminas. Be to, tai ir natūralus antioksidantas. Valgant svogūnus savo organizmą apsaugosi nuo žalingo aplinkos poveikio, sustiprinsi organizmą ir sumažinsi nedidelius uždegiminius procesus.

 

Svogūnas naudingas ir turintiems aukštą kraujo spaudimą. Ta pati medžiaga kvercetinas padeda sumažinti kraujo spaudimą. Sumažint širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę.

 

 

 

Svogūnuose esantys antioksidantai padeda organizmą apsaugoti nuo laisvųjų radikalų poveikio, užkerta kelią vėžiniams susirgimams.

 

Ar pagalvojai, kad svogūnas gali būti ir detoksikuojanti priemonė organizmui? Taip, taip. Jis detoksikuoja mūsų organizmą. Svogūnuose yra svarbių amino rūgčių, kurios iš organizmo padeda pašalinti net ir pavojingas medžiagas, tokios, kaip gyvsidabris.

 

Svogūnai naudingi net ir sergantiems astma ar turintiems alergijų. Įdomu ir tai, kad svogūnai naudingi net ir norintiems palaikyti burnos higieną. Žaliuose svogūnuose esančios medžiagos naikina burnoje esančias bakterijas.

 

Vitaminas C – taip, ir šio vitamino gausu svogūnuose. Todėl ši daržovė itin naudinga norint sustiprinti organizmą ir apsisaugoti nuo įvairių ligų. Be to, svogūnai naudingi ir virškinimo sistemai. Dažniau valgant svogūnus išvengsi įvairių virškinimo sutrikimų.

 

Ir tai dar tikrai ne visos gerosios svogūno savybės. Jas būtų galima vardinti ir vardinti. Tačiau svarbiausia ką noriu pasakyti, kad tai daržovės, kurią tiesiog būtina įtraukti į savo mitybą ir vartoti kuo dažniau.

 

Pomidorai

 

Skanieji pomidorai labai naudingi mūsų organizmui. Puikiai tinka ir lieknėjantiems, kadangi turi labai nedaug kalorijų, neturi riebalų ir cholesterolio. Tai puikus maistinių medžiagų šaltinis. Pomidoruose gausu vitaminų, mineralų, skaidulų.

 

 

 

Pomidoruose esantis flavonoidas zeaksantinas saugo mūsų regėjimą. O daržovėse esantys antioksidantai užkerta kelią vėžiniams susirgimams.

 

Pomidoruose yra ir kalio, kuris padeda mažinti kraujo spaudimą. Vitaminas C, kalis, cholinas bei skaidulos padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje, apsisaugoti nuo širdies bei kraujagyslių ligų. Taip pat dėl to, kad turi daug skaidulų, pomidorai naudingi sergantiems I ir II tipo diabetu.

 

Jei dažnai jauti stresą, emocinį išsekimą, valgyk daugiau pomidorų. Juose esanti folio rūgštis gerina savijautą.

 

Morkos

 

Morkos – tai mūsų organizmo jaunystės ir grožio užtaisas. Morkose gausu vitamino C, D, E, B, tokių medžiagų, kaip kalcis, geležis, maginis, karotinas (organizme jis virsta vitaminu A).

 

 

 

Morkos greitina medžiagų apykaitą, stiprina imuninę sistemą, padeda palaikyti gerą regėjimą.

 

Morkose yra daug karotino, tačiau tam, kad jis geriau įsisavintų organizme, reikalingi riebalai. Todėl morkas reikėtų gardinti nerafinuotu aliejumi, grietine. Beje, jei morkas valgai tarkuotas, labai svarbu jas valgyti iš karto. Sutarkavus morkas karotinas labai greitai ima irti.

 

Beje, naudingos organizmui ne tik pačios morkos, bet ir jų lapai. Tad drąsiai jas valgyk. Puikiai tiks gardinti salotoms.

 

Jei tavo silpnas imunitetas ir dažnai sergi įvairiomis infekcinėmis ligomis, valgyk daugiau morkų. Jos padės sustiprinti organizmą.

 

Morkos tinka salotoms, blyneliams, sriuboms, labai skanios ir naudingos morkų sultys.

 

 

 

Štai koks naudingiausių daržovių penketukas. Manau, kad tikrai bent viena ar dvi iš šių daržovių įtrauktos ir į Tavo mitybos racioną. Jei ne, būtinai jas įtrauk. Organizmą labai svarbu papildyti natūraliais vitaminais bei maistinėmis medžiagomis.

 

 

 

Žinoma, dar vienas klausimas – o ką gaminti iš daržovių, kaip jas valgyti, kad neatsibostų. Užsisakyk mano receptų prenumeratą 6 arba 12 mėnesių. Tuomet Tau nebereikės sukti galvos, ką gaminti sveiko ir skanaus. O ir daržovių mano receptuose tikrai netrūksta. Užsisakyti prenumeratą gali čia: 6 MĖNESIŲ PRENUMERATA / 12 MĖNESIŲ PRENUMERATA.

 

 

 

“Žalioji dėžutė” misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir parodyti, kad natūralios priemonės yra be galo naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu “Ponas Baubas” ir skaidulas “Drakonas”. Tai produktai geresnei savijautai, svorio mažinimui ir žarnynui. Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, suformuoti naujus įpročius savo gyvenime!