Turbūt ne kartą esate girdėję, kad cukrus trukdo lieknėjimui, nėra naudingas sveikatai ir jo vartojimą būtina mažinti. Tai nėra tiesiog mitai. Cukraus iš tiesų būtina vengti ir kuo mažiau jo vartoti. Cukrus yra prilyginama priklausomybei nuo tabako. Kuo daugiau valgote produktų turinčių cukraus, tuo labiau jų norisi dar. Nustebsite, bet cukrus slypi net ir ne saldžiuose produktuose. Todėl norime šiame straipsnyje su Jumis pasidalinti ne tik cukraus įtaka mūsų organizmui, bet ir papasakoti, kokių produktų vengti, kuo pakeisti cukrų ir kaip jo atsisakyti.

 

 

Cukraus įtaka mūsų organizmui

Cukrus, ypatingai rafinuotas, yra toks produktas, kurio vartojimą būtina mažinti, jei įmanoma - atisakyti visiškai. Cukraus vartojimas įtakoja mūsų energijos kaitą, taip pat jo vartojimas įtakoja saldumynų poreikį. Deja, tačiau cukrus tėra visiškai tuščios ir bereikalingos kalorijos, kurios mūsų organizmui jokios naudos neduoda. Jis tik suteikia energijos kuriam laikui, kuri nukritus cukraus kiekiui kraujyje staigiai dingsta ir jaučiamės dar blogiau.

O kas nutinka mūsų organizmui vartojant daug cukraus? Pirmiausia, mūsų kasa apkraunama, o ji atsakinga už insulino gamybą. Organizmas visais būdais bando sumažinti cukraus kiekį organizme. Taip pat tai garantuoti papildomi priaugę kilogramai. Didesnė cukraus koncentracija kraujyje sukelia glikaciją. Deja, tačiau tai yra labai pavojinga. Vykstant glikacijai organizme pažeidžiami audiniai, kapiliarai, kraujagyslės, netgi akių tinklainė. Organizmas visais būdais bando apsisaugoti nuo šio proceso poveikio, todėl pats bando inicijuoti gliukozės svyravimo procesus organizme. Tai gali sukelti rimtų problemų - suintensyvina psichinių ligų stiprumą, iššaukia PMS simptomus, sukelia hiperaktyvumą. Dažnai vartojamas cukrus neleidžia organizmui pasisavinti kalcio, magnio, tai pat dažnai vartojant cukrų organizme ima trūkti vario, chromo. Be viso to, cukrus maitina ir vėžines ląsteles bei padidina riziką susirgti onkologinėmis ligomis.

 

Simptomai, kad vartojate per daug cukraus

 

Kaip žinoti, ar vartojate per daug cukraus? Tereikia atkreipti dėmesį į kelis paprastus simptomus. Jei jaučiate, kad Jus nuolat troškina, dažnai norite šlapintis, jaučiate nuolatinį galvos skausmą, susilpnėjo regėjimas, nuolat jaučiate nuovargį, sunku susikoncentruoti - žinokite, kad tai gali būti požymiai, kad vartojate per daug cukraus. Vengti reikia ne tik gryno cukraus, bet ir produktų, kuriuose jo yra. Ir tai ne tik cukrus, bet ir gliukozė, fruktozė. Labai svarbu sekti savo savijautą ir sumažinti cukraus vartojimą. Jo vartojimas gali sutrikdyti insulino išsiskyrimą, o tai įtakoja susirgimą ateroskleroze, širdies bei kraujagyslių ligas.

 

Siūlome pažiūrėti puikų video, kuriame parodyta, kas pasikeičia mūsų organizme, jei nustosime vartoti cukrų.

 

 

 

Kokia yra saugi cukraus norma?

 

Gramais vardinti turbūt nėra prasmės. Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suaugusiam žmogui suvartoti ne daugiau, kaip du valgomus šaukštus cukraus. Tuo tarpu vaikas cukraus turėtų gauti dar mažiau. Vis dėlto, kad ir kokios būtų rekomendacijos, šiuolaikinis pasaulis cukraus vartoja žymiai daugiau nei rekomenduojama. Deja, maisto pramonė taip pat visiškai neatsižvelgia į rekomendacijas ir cukraus yra beveik visuose produktuose. Todėl norint suvartoti mažiau cukraus neužtenka tik atsisakyti jo geriant kavą, arbatą ar nedėti į kepinius. Cukraus galima rasti pačiuose netikėčiausiuose produktuose.

 

Kaip atsisakyti cukraus?

 

Tam, kad galėtumėte atsisakyti cukraus ar sumažinti jo vartojimą, pirmiausia turite išsiaiškinti, kodėl jo reikia Jūsų organizmui. Kai kurie žmonės saldumynus valgo tuomet, kai blogai jaučiasi, stresuoja. Taip ieškoma kažko, kas padėtų nurimti. Kitus veikai tai, kad saldumynai nuolat šalia. Kai kurie turi įproti užkandžiauti vakare. Gal būt pavalgote per mažai, praleidžiate tam tikrus dienos valgius? Visos šios priežastys įtakoja norą saldumynams.

 

 

 

Svarbiausias klausimas – kaip atsisakyti cukraus, kaip sumažinti jo vartojimą? Pirmiausia turėtumėte stengtis jų neturėti. Jei namuose neturėsite saldumynų ir produktų, kuriuose jo gausu, automatiškai suvartosite mažiau cukraus. Nes kilus norui suvalgyti kažko saldaus, to tiesiog neturėsite. Kitas žingsnis atsisakyti pusfabrikačių ir kitų perdirbtų maisto produktų. Deja, tačiau beveik visuose pusgaminiuose gausu cukraus. Jei jų atsisakysite ir daugiau gaminsite namuose, cukraus suvartosite taip pat mažiau. Reikėtų vengti tokių produktų, kaip miltai (balti, aukščiausios rūšies), makaronai (pilno grūdo tinka), ryžiai (galima rinkti laukinius ir neapdorotus ryžius), kuskusas, manų kruopos, batonas, duona (tinka be pridėtinio cukraus). Geriausia rinktis pilno grūdo gaminius, kurie ne tik turi daugiau naudingų medžiagų, vitaminų, bet ir neturi tiek cukraus. Idealu, jei pasirinksite subalansuotą mitybą.

Dar vienas puikus būdas atsisakyti saldumynų - vartoti skaidulas. Skaidulos, kurias papildomai gauna organizmas padeda sumažinti apetitą, taip pat sumažina ir norą valgyti cukraus turinčius produktus. Be to, skaidulos naudingos ir mūsų žarnynui, virškinimui, padeda išsaugoti gerąsias bakterijas, mažina pilvo pūtimą bei turi daugiau gerų savybių. Daugiau apie skaidulas galite paskaityti mūsų kitame straipsnyje. O jei norite išbandyti skaidulas, atsisakyti cukraus ir pagerinti žarnyno darbą ar numesti svorio - išbandykite natūralų skaidulų mišinį “Drakonas”.

Norint atsisakyti cukraus reikia sumažinti ir alkoholio vartojimą. Daugelyje svaigiųjų gėrimų yra nemažai pridėtinio cukraus. Be to, vartojant alkoholį norisi užkandžiauti.

 

Kuo pakeisti rafinuotą cukrų?

 

Pirmiausia norime pabrėžti, kad norint atsisakyti cukraus reikėtų nesistengti jį kažkuo pakeisti. Viena didžiausių klaidų jį keisti saldikliais, medumi ar augaliniu sirupu. Taip, jie geresnis pasirinkimas nei cukrus. Tačiau tai nepadės suvaldyti gliukozės koncentracijos kraujyje. Geriausia atsisakyti bet kokių saldumynų ir vengti įvairių saldiklių.

 

 

 

 

 

Kai kuriuos produktus galima saldinti vaisiais. Pradėjus atsisakyti cukraus, pasistenkite jo atsisakyti visur. Nesaldinkite arbatos, kavos (jei labai sunku, pradžioje mažinkite cukraus kiekį), venkite įvairių sulčių pakeliuose, saldžių gazuotų gėrimų, duonos (išskyrus be pridėtinio cukraus), įvairių padažų, jogurtų su skoniais, majonezo, pomidorų padažo ir kitų gaminių, kuriuose cukraus kiekis 100 g viršija 4 g.

 

 

 

 

 

Savo sveikata būtina rūpintis kiekvieną dieną. Todėl nelaukite, kol dažnas cukraus vartojimas sukels rimtesnių sveikatos sutrikimų. Mažinkite jo vartojimą pamažu, turtinkite savo mitybą sveikesniais pasirinkimais. Pamatysite, pasijusite geriau ir išvengsite daugybės ligų, pagerinsite odos būklę, turėsite daugiau energijos, nejusite nuovargio, troškulio.

 

Jei reikia konsultacijos sveikos gyvensenos klausimas ir pagalbos renkantis produktus, kurie padeda suvaldyti cukraus vartojimą - susisiekite su mumis. Atsakysime, padėsime ir papasakosime, kaip išmokti sveikai gyventi ir kokius natūralius produktus rinktis, kad pagerintumėte savo savijautą.

 

Susisiekite su mumis tel. +370 624 04667 ar el. p. info@zaliojidezute