Dažnai žmonės metantys svorį vengia angliavandenių. Tuomet vartojama daug baltymų ir gerųjų riebalų. Kai kurie angliavandenius visiškai išbraukia iš savo racioną ir sumažina jų vartojimą iki minimumo. Tačiau aš norėčiau paneigti mitą, kad angliavandeniai lieknėjantiems yra nereikalingi. Žmonės girdi daug mitų ir dažnai padaro klaidingus pasirinkimus. Mūsų organizmui reikia įvairovės ir visų maistinių medžiagų. Su maistu turime gauti baltymų, riebalų ir angliavandenių. Svarbiausia yra išlaikyti balansą. Negalima iš savo mitybos visiškai išbraukti reikalingų medžiagų.

 

 

 

Straipsnyje sužinosi:

 

ar angliavandeniai įtakoja antsvorio atsiradimą?
ar tiesa, kad dėl angliavandenių vartojimo atsiranda pilvo pūtimas?
kokios yra angliavandenių rūšys?

Ar angliavandeniai įtakoja antsvorio atsiradimą?

 

Vienas dažniausių mitų, kurį girdžiu, kad angliavandeniai atsakingi už svorio augimą. O jų atsisakius svoris labai lengvai nukris. Vis tik esu prieš tokį teiginį. Taip, atsisakius visiškai angliavandenių svoris nukris. Tačiau pirmiausia tiesiog organizmas išsivalo nuo perteklinių skysčių. Tad toliau metant svorį neįtraukiant angliavandenių rezultatas nebūtinai bus toks, kokio tikiesi. Be to, organizmas negaus visų reikalingų medžiagų. Žinoma, atsisakyti greitųjų angliavandenių sveikintinas žingsnis. Tačiau gerieji angliavandeniai mums reikalingi.

 

Būtent dėl to, kad organizmui svarbi įvairiapusė ir subalansuota mityba visada akcentuoju, kad svorį mesti reikia ne laikantis dietų, o valgant subalansuotą maistą. Tik tuomet, kai su maistu gausi visko, ko reikia, derinsi produktus ir nepersivalgysi, svoris kris saugiai ir garantuotai.

 

 

 

Dažniausiai svoris sunkiau krenta ar jo priaugama tuomet, kai tiesiog valgoma per daug angliavandenių. Per dieną mums užtenka suvartoti apie 150 g angliavandenių. Angliavandenius būtina derinti su kitais maisto produktais. Taip jausiesi sotesnis, organizmas gaus viską, ko jam reikia, kraujyje išliks stabilesnis cukraus kiekis. cukraus kiekis išliktų stabilesnis reikia rinktis angliavandenius, kuriuose yra daug skaidulų.

 

 

 

Rekomenduočiau vieno valgio metu suvalgyti iki 50 g angliavandenių. Žinoma, iškyla klausimas, kai juos skaičiuoti? Paprastas pavyzdys, dvi riekės pilno grūdo duonos bus ta angliavandenių norma vienu kartu, 1 vaisius (maždaug puodelis), kruopos (sverti sausų 50 g). Kartu su tokiais produktais reikėtų derinti baltyminį maistą, daržoves (morka, paprika, žiedinis kopūstas, brokolis, špinatai ar net grybai), gerųjų riebalų turintį maistą - riebi žuvis, liesa mėsa, soja.

 

Ar tiesa, kad dėl angliavandenių vartojimo atsiranda pilvo pūtimas?

 

Dažnai angliavandenių vengiama, nes manoma, kad jie skatina pilvo pūtimą. Tačiau taip teigti nėra teisinga. Pilvo pūtimas nėra susijęs būtent su angliavandenių vartojimu. Taip, yra atvejų, kai vartojant per daug angliavandenių pilvą kai kam gali šiek tiek pūsti. Bet pagrindinės pilvo pūtimo priežastys visiškai kitokios. Pirmiausia tai gali būti, kad organizmas tiesiog netoleruoja tam tikrų produktų. Todėl reikėtų pabandyti atsisakyti kuriam laiku tam tikro produkto ir stebėti ar keičiasi situacija. Dažniausiai organizmas netoleruoja pieno produktų. Taip pat dažnai netoleruojami produktai turintys glitimo.

 

 

 

Žinoma, pilvo pūtimo priežasčių gali būti ir kitų. Tačiau apie tai plačiau paskaityti gali mano kitame straipsnyje būtent apie pilvo pūtimą. Na, o svarbiausia noriu akcentuoti, kad nereikėtų angliavandenių vartojimo tapatinti su pilvo pūtimo problema.

 

Angliavandeniai – kelios skirtingos rūšys

 

Angliavandeniai yra kelių rūšių. Jie skirstomi į geruosius ir bloguosius. Taip pat sudėtinius ir paprastuosius (lėtuosius). Kuo gi skiriasi paprasti ir sudėtiniai angliavandeniai. Esminis skirtumas – kaip juos įsisavina organizmas.

 

 

 

Greitieji angliavandeniai turi daug cukraus savo sudėtyje ir labai greitai paverčia cukrų į gliukozę. Gliukozė į kraują patenka labai greitai, todėl iš karto pajuntama daugiau energijos. Vis tik tokia energija labai greitai išsenka. Be to, vartojant daug greitųjų angliavandenių jie virsta riebalais. Taip priaugama svorio, prastėja kraujagyslių būklė, vystosi širdies ir kitos ligos. Vartojant greituosius angliavandenius organizme labai staigiai išsiskiria insulinas, ko pasekoje kenkiama kasai, gali išsivystyti cukraligė. Greitieji angliavandeniai – tai balta duona, vaisiai, saldumynai.

 

Sudėtiniai angliavandeniai organizme skyla per žymiai ilgesnį laiką. Į kraują iš tokių angliavandenių gauta gliukozė patenka tik po kelių valandų. Taip organizmas gauna energiją ne staigiai, o po truputį. Todėl tokia angliavandeniai sudeginami nespėjus jiems virsti riebalais. Sudėtiniai angliavandeniai leidžia išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, išvengiama širdies, kraujagyslių ligų, cukraligės vystymosi. Sudėtinių angliavandenių turintys produktai turi daug naudingų medžiagų, kurios reikalingos mūsų organizmui. Produktai, kuriuose yra sudėtinių angliavandenių - grūdai, pilno grūdo duona, pilno grūdo makaronai, daržovės.

 

 

 

Savo mityboje venk greitųjų angliavandenių ir vartok daugiau sudėtinių angliavandenių. Žinoma, nepamiršk išlaikyti balanso. Atmink, kad turi gauti visko - riebalų, baltymų, angliavandenių. Tačiau svarbu tinkamai juos vartoti ir visur išlaikyti saiką. Jei sunku išmokti derinti produktus ar ieškai įdomių receptų, išbandyk mūsų receptų prenumeratą arba subalansuotos mitybos planus. Juos rasi čia.

 

Yra labai puikūs P. Brego žodžiai: „Sveikatai negailėkite nei jėgų, nei laiko“.

 

 

 

“Žalioji dėžutė” misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir parodyti, kad natūralios priemonės yra be galo naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu “Ponas Baubas” ir skaidulas “Drakonas”. Tai produktai geresnei savijautai, svorio mažinimui ir žarnynui. Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, suformuoti naujus įpročius savo gyvenime!

Jei turi klausimų ir Tu, visuomet gali su manimi susisiekti tel. +370 624 04667 arba parašyti žinutę Facebook.