Jei skaitai mano tinklaraštį ir domiesi ŽALIOJI DĖŽUTĖ veikla, tikrai žinai, kad pas mus gali įsigyti turtingos sudėties skaidulų mišinį. Tik turbūt kartais kyla klausimas - kodėl jų reikia, kuo jos naudingos? Todėl šį kartą noriu papasakoti apie skaidulų naudą organizmui. Straipsnyje sužinosi kuo skiriasi tirpios ir netirpios skaidulos, kokiuose produktuose skaidulų daugiausia ir kodėl būtina gauti jų pakankamai.

 

Kas yra skaidulos?

Maistinės skaidulos yra natūralios kilmės produktas. Skaidulos reikalingiausios mūsų virškinimo sistemai. Jos padeda maistui lengviau judėti žarnynu, palengvėja tuštinimasis. Skaidulos taip pat turi savybę brinkti ir sugerti skysčius.

 

Kokia skaidulų nauda mūsų organizmui?

Skaidulos ne tik naudingos virškinimui, bet turi ir daug kitų naudingų savybių. Jos padeda:

  • palaikyti sveiką širdį;

  • reguliuoti cukraus kiekį kraujyje;

  • mažinti cholesterolio kiekį;

  • gerinti odos būklę;

  • valyti žarnyną;

  • palaikyti normalų žarnyno pH;

  • palaikyti normalų kūno svorį ir numesti papildomus kilogramus;

  • esant dirgliosios žarnos sindromui.

Be visų jau išvardintų gerų savybių, jos puiki prevencinė priemonė nuo storosios žarnos vėžio. Būtent todėl rekomenduojama per dieną jų suvartoti pakankamai. Per dieną moterims reikėtų suvartoti apie 25 g skaidulų, o vyrams apie 38 g. Vyresniems nei 50 metų žmonėms skaidulų reikia kiek mažiau. Moterims 4 g mažiau, o vyrams 8 g mažiau.

 

Skaidulų tipai – tirpios ir netirpios vandenyje

Pagal tai, ar skaidulos tirpios vandenyje ar ne, jos ir skirstomos į du tipus. Tirpiosios skaidulos keliaudamos per virškinamąjį traktą yra fermentuojamos. Taip pat jos sugeria vandenį ir pavirsta į košelę, panašią į želė. Taip jos šiek tiek sulėtina maisto kelionę žarnynu, padeda reguliuoti cholesterolio bei gliukozės kiekį kraujyje. Be to, tirpiosios skaidulos išbrinkusios padeda išlaikyti ilgiau sotumo jausmą.

Tirpios skaidulos padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Yra labai naudingos žmonėms, kurie serga cukriniu diabetu ar turi metabolinį sindromą.

Tirpių vandenyje skaidulų daugiausia yra šiuose produktuose: špinatai, brokoliai, briuselio kopūstai, obuoliai, apelsinai, greipfrutai, vynuogės, avižiniai dribsniai, slyvos.

Netirpios vandenyje skaidulos keliaudamos virškinamuoju traktu visiškai nepasikeičia. Jos atvirkščiai - pagreitina maisto keliavimą žarnynu, padeda jį greičiau suvirškinti ir pašalinti. Taip pat vykstant šiam procesui mažėja cholesterolio kiekis bei gliukozės kiekis kraujyje. Netirpios skaidulos padeda išvalyti žarnyną. Ne veltui skaidulos vadinamos žarnyno šluota. Būtent todėl ne tik pagražėja oda, bet ir susitvarko įvairios virškinimo bėdos - pilvo pūtimas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas. Taip pat netirpios skaidulos padeda sureguliuoti žarnyno pH.

Netirpių skaidulų daugiau turi šie produktai: vaisių žievelės, pilno grūdo produktai, kukurūzų sėlenos, kviečių sėlenos, riešutai, sėklos, daržovių lupenos, žalios spalvos lapinės daržovės.

 

Kodėl mums reikia skaidulų?

Kasdien organizmui būtina gauti pakankamai skaidulų. Yra įrodyta, kad jos padeda išvengti įvairių širdies bei kraujagyslių ligų, mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis, kolitu, padeda apsaugoti nuo vidurių užkietėjimo.

Jau minėjau, kad skaidulos naudingos sergantiems diabetu. Yra pastebėta, kad žmonėms sergantiems diabetu ir vartojantiems pakankamai skaidulų reikia gerokai mažiau insulino.

Skaidulos padeda mums išvalyti organizmą, pašalinti toksinus. Todėl pagerėja savijauta, odos būklė, atsiranda daugiau energijos.

Skaidulos naudingos norintiems numesti svorio. Išbrinkusios žarnyne jos padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą. Būtent todėl, žmonės, kurie siekia sveikiau maitintis ir sulieknėti, dažnai į savo racioną įtraukia papildomai ir skaidulų mišinius.

 

Kaip kasdien gauti pakankamai abiejų tipų skaidulų?

Mūsų organizmui reikalingos abiejų tipų skaidulos. Tačiau netirpių vandenyje skaidulų turėtum gauti daugiau, nei tirpių. Idealiausias pasirinkimas -  specialūs skaidulų mišiniai. Na, o su produktais, daugiausiai abiejų tipų skaidulų gali gauti su avižų bei linų sėmenimis, avižiniais dribsniais. Taip pat svarbu per dieną suvalgyti 5 porcijas vaisių ir daržovių bei nepamiršti įtraukti grūdinių kultūrų bei įvairių sėklų.

 

 

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui. 

Tik mūsų skaitytojams DOVANOJAME net 45% nuolaidą populiariausiam produktui PONAS BAUBAS su kodu BAUBAS45. Spausk čia ir pasinaudok nuolaida, kurios galiojimo laikas labai ribotas!


Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, formuoti naujus įpročius ir atsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga!