Žmonės norintys suaktyvinti medžiagų apykaitą ar numesti svorio dažnai mano, kad kuo mažiau ir rečiau valgys, tuo lengviau nukris svoris. Dažnai gavę mitybos planą jie nustemba, kad maisto porcijos nemažos, o ir užkandžiai įtraukti. Vieni valgo taip, kaip nurodyta plane, o kiti užkandžių tiesiog atsisako. Tačiau visai be reikalo, kadangi užkandžiai metant svorį itin naudingi ir reikalingi. O ir nemetant svorio juos valgyti rekomenduojama. Į visus klausimus kodėl atsakysiu Tau šiame straipsnyje.

 

Medžiagų apykaita - kodėl ji sulėtėja?

Medžiagų apykaita gali sulėtėti dėl įvairių priežasčių. O jų tikrai ne viena.

Nereguliari mityba. Viena dažiausiai pasitaikančių priežasčių, kodėl sulėtėja medžiagų apykaita. Jei valgai ne vienodu laiku ar darai labai didelius tarpus tarp valgymų, medžiagų apykaita lėtėja, organizmas ima viską kaupti. O jei dar sėdimas darbas, tai papildomi kilogramai ir mažas darbingumas tikrai garantuotas. Todėl labai svarbu stengtis maitintis reguliariai ir dažniau. Idealu, jei valgyti pavyktų 5 kartus per dieną.

Atsisakoma pusryčių. Tai dar viena priežastis, kodėl gali sulėtėti medžiagų apykaita. Ryte nepavalgius iki pietų praeina daug laiko. Be to, dažnai pusryčiais tampa tiesiog kava, kuri nėra gerai ir skrandžiui. Žmonės, kurie nevalgo pusryčių pasiteisina, kad nenori ar tiesiog per anksti. Tačiau artėjant pietų metui jaučiamas žymiai didesnis alkis, labiau norisi saldumynų ir kitų nesveikų užkandžių. O per pietus dar ir suvalgoma daugiau nei įprastai. Dar blogiau jei pietūs nesotūs, tuomet vakare laukia persivalgymas.

Miego trūkumas. Jei nuolat miegama per mažai, atsiranda miego trūkumas. O jis labai įtakoja ir mūsų medžiagų apykaitą. Be viso to, kai trūksta miego, organizmas greičiau pavargsta, prasčiau įsisavina maistines medžiagas, greičiau priaugama svorio arba jį sunkiau numesti. Todėl pasistenk per naktį miegoti mažiausiai 7 – 8 val. O miegoti nueiti geriausias laikas iki 22 val.

 

Per mažos maisto porcijos. Dar viena klaida, ypač metant svorį, kad valgoma per mažai. Daugelis galvoja, kad valgant itin mažomis porcijomis nukris svoris, suaktyvės medžiagų apykaita. Bet iš tiesų viskas vyksta atvirkščiai. Organizmui ima trūkti maistinių medžiagų, dažnai jaučiamas alkis. Todėl valgyk įprastomis porcijomis, tačiau geriau rinkis sveikesnius produktus.

Per mažas fizinis aktyvumas. Fizinis aktyvumas yra būtinas. O jei dar ir dirbi sėdimą darbą, pajudėti būtina. Tai nebūtinai turi būti sportas, užteks kasdien pasivaikščioti, rinktis laiptus – ne liftą, kai įmanoma eiti kažkur pėsčiomis ar važiuoti dviračiu.

 

Užkandžiai - kokia įtaka medžiagų apykaitai?

Kaip jau minėjau, tam, kad medžiagų apykaita nesulėtėtų, būtina valgyti normaliomis porcijomis ir dažnai. Tad užkandžiai būtini, jei nori išlaikyti normalų svorį ar jo numesti. Žinoma, užkandžiai turi būti sveiki. Jei rinksiesi sausainius, šokoladą, saldumynus, pyragėlį ar kitą nesveiką maistą, nenumesi nei svorio, nei suaktyvinsi medžiagų apykaitos.

Užkandžiai taip pat padeda per daug neišlakti iki pagrindinių valgių. Jei pusryčius pavalgai 7 – 7.30 val. tai iki pietų tikrai jausiesi peralkęs. O štai užkandus bus daug lengviau, per pietus nepersivalgysi.

 

Kokius užkandžius rinktis?

Rinkis tai, kas naudinga organizmui – vaisius, varškė (nesaldi), uogos, riešutai, salotos, kefyras, baltyminis kokteilis, traputis su varškės užtepėle, žalumynais. Pasirinkimo sveikai užkąsti tikrai daug. O ir pasiteisinimas, kad nėra kada pasigaminti tikrai čia netinka. Nes suvalgyti obuolį ar saują riešutų kažko daryti nereikia. Be to, patogu valgyti tuomet, kai laiko nėra. Tokius produktus galima visur pasiimti su savimi. Na ir žinoma, dar vienas svarbus Tavo “užkandis” turėtų būti vanduo. Jį reikėtų išgerti 15 minučių prieš kiekvieną valgį ir žinoma gurkšnoti visą dieną. Vanduo padeda išvalyti organizmą, lengviau virškinti maistą (tik geriau negerti pačio valgio metu).

 

Prieš valgį likus pusvalandžiui rekomenduoju papildomai vartoti skaidulų mišinį. Jis padės pavalgius ilgiau išlikti sočiam, iššluos žarnyną, padės lengviau ir greičiau virškinti maistą, sumažins pilvo pūtimą. Ar jau bandei ŽALIOJI DĖŽUTĖ skaidulų mišinį lieknėjimui ir žarnynui DRAKONAS? Jei ne - rekomenduoju. Jis turi daugybę pranašumų palyginti su įvairiais skaidulų mišiniais.

Natūrali sudėtis - skaidulų mišinį sudaro natūralūs ingredientai - ciberžolė, pankolis, burokėlių išspaudų milteliai, pipirmėtė, cinamonas, imbieras, kviečių sėlenos, kviečių pluoštas.

Papildyta gliukomananu (jo kiekis didesnis nei būna kituose mišiniuose), kuris ypač naudingas norint numesti svorio ir padeda ilgam suteikti sotumo jausmą.

Papildyta vitaminu C ir vitaminu D. Todėl papildomai stiprinate organizmo imuninę sistemą ir rūpinatės svarbiausiomis organizmo funkcijomis.

Daugiau apie skaidulas DRAKONAS paskaityk čia.

 

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui. Sukūrėme ir naują produktą žmonėms, siekiantiems dar geresnių rezultatų - proteino ir konjako šaknies mišinys DEIVĖ.


Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, formuoti naujus įpročius ir atsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga!